Obama is nieuwe Nixon

Barack Obama is niet de nieuwe Franklin D. Roosevelt, maar lijkt meer op Richard Nixon. Ook van Jimmy Carter en Bill Clinton heeft hij veel weg. Dat stelt publicist Stephen M. Walt op de site van het Amerikaanse magazine Foreign Policy.
De overeenkomsten tussen de situatie en het beleid van Obama en Nixon zijn volgens Walt overduidelijk. Beide presidenten erfden van hun voorganger een ingewikkelde oorlog (Nixon werd met Vietnam geconfronteerd, Obama met Irak) en zoeken toenadering tot de grote vijand van Amerika. Nixon was coulant tegenover de Sovjet-Unie, Obama wil contact met Iran.
Walt ziet ook parallelen tussen Obama en het vroege presidentschap van Jimmy Carter. Die laatste stelde zich net als Obama grote ambities op buitenlandpolitiek gebied, maar nam teveel op zich en faalde. Dat kan Obama ook overkomen, aldus Walt.
De columnist van Foreign Policy vindt tot slot dat Obama ook wel een beetje op Bill Clinton lijkt. Maar dan doelt hij vooral op niet-beleidsmatige overeenkomsten. Walt: "Beiden kwamen op relatief jonge leeftijd aan de macht, zijn ongelooflijk energiek en hebben veel charisma."
Welingelichte kringen vraagt zich af: op welke ex-president vindt u Obama het meeste lijken?

Bron(nen):   Foreign Policy      

8 Reacties Doe mee met de discussie →