Toetreding Turkije van de baan

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dat maakten ze bekend op een bijeenkomst in Berlijn. Merkel wil liever een bevoorrecht partnerschap met Turkije opbouwen dan het land te laten toetreden tot de EU.
"We kunnen niet iedereen in Europa als volwaardig lid opnemen. Het heeft geen zin als er steeds meer leden komen en wij niets meer kunnen beslissen," zei Merkel.
Nicolas Sarkozy gaf zijn Duitse collega gelijk: "Als Angela Merkel zegt dat Europa grenzen moet hebben, heeft zij het bij het rechte einde, omdat een Europa zonder grenzen een Europa zonder wil, zonder identiteit, zonder waarden zou zijn." Hij pleit in plaats van een echt lidmaatschap voor een speciale relatie met de Turkse overheid op economisch en veiligheidsgebied.
De onderhandelingen om Turkije te laten toetreden, begonnen in 2005. Duitsland en Frankrijk waren toen al niet enthousiast, maar het is de eerste keer dat beide landen zo ver gaan om de onderhandelingen te blokkeren.
De Turken proberen sinds de gestarte onderhandelingen de EU te behagen, onder meer door de mensenrechten beter te eerbiedigen. Het is de vraag wat het afbreken van de onderhandelingen op dat terrein voor effect zal hebben.

Bron(nen):   Gazet van Antwerpen  Die Welt  Der Spiegel