Nederlandse journalist: Ik ben verkracht door Taliban

De Nederlandse journalist Joanie de Rijcke is tijdens haar ontvoering in Afghanistan verschillende keren verkracht door Taliban-leider Ghazi Gul. Voor de vrijlating van De Rijcke betaalde haar werkgevers, het Vlaamse mannenblad P-Magazine en uitgeverij Think Media Magazines, een ton losgeld.
Dat schrijft De Rijcke in haar boek In handen van de Taliban. Ze beschrijft hoe Gul haar betast – ‘Ghazi zal niet stoppen voor hij heeft wat hij wil. Ik voel het, ik weet het’ – en vervolgens verkracht. In november vorig jaar werd de 43-jarige De Rijcke met haar tolk ontvoerd terwijl ze in het plaatsje Saroebi – vijftig  kilometer buiten Kaboel – aan een verhaal werkte over de dood van tien Franse militairen die in een hinderlaag van de Taliban liepen. Ze werd in totaal zes dagen vastgehouden.
De Rijcke, geboren in Dordrecht, vraagt om begrip voor de moslimstrijders die haar ontvoerden: ‘Ik wil de Taliban niet afschilderen als monsters. Ik ben ook niet kwaad op Ghazi Gul. Hij heeft me per slot van rekening in leven gelaten.’
Gul kwam later om bij een bombardement van ISAF-troepen.

Bron: De Pers

Bron(nen):   Elsevier