Financiële crisis splijt India

De regeringspartijen uit India komen volgens de eerste landelijke peilingen van vanochtend als winnaar uit de bus bij de parlementsverkiezingen. India is echter verdeeld over de vraag hoe het land verder moet. Voor- en tegenstanders van verdere liberalisering grijpen de kredietcrisis aan om hun gelijk te prediken.
Eerst nog even over de stembusgang. Het organiseren van landelijke verkiezingen in India, de grootste democratie ter wereld, is geen gemakkelijke opgave. The Wall Street Journal zette daar nog wat interessante cijfers over op een rij. De parlementsverkiezingen hebben een maand (!) geduurd en in die tijd heeft 60% van de 714 miljoen stemgerechtigden hun stem uitgebracht. En de zittende regering lijkt dus een nieuw mandaat te krijgen.
De belangrijkste regeringspartij, de Congress Party van premier Singh, heeft de laatste decennia van India een boeiende mix van kapitalisme en socialisme gemaakt. De economie is de laatste jaren fors gegroeid door het toelaten van buitenlandse investeerders, maar de bankensector is bijvoorbeeld nog voor een groot deel in handen van de overheid.
Nu de financiële crisis om zich heen slaat, verschillen de meningen in India over de te volgen strategie voor de toekomst. De huidige regering wordt waarschijnlijk opnieuw afhankelijk van steun van een blok van linkse en communistische partijen. Die zien in de gevolgen van de kredietcrisis hun gelijk terug. Links-communistisch India heeft immers altijd gepleit voor een sterk gecontroleerde economie.
Binnenlandse economen en politieke analisten hopen echter dat premier Singh zijn ingezette hervormingsbeleid voortzet. Zij wijzen op de grote materiële vooruitgang van de laatste decennia en prijzen daarvoor de markt. Industriewoordvoerder Chandrajit Banerjee pleit ervoor om de crisis aan te grijpen om meer te investeren in infrastructuur, de ontslagbescherming te versoepelen en de restricties voor buitenlandse investeerders weg te nemen.
De algemene teneur in India is nog het beste als volgt samen te vatten: laten we de beste elementen van kapitalisme en socialisme samenvoegen en enkele broodnodige hervormingen doorvoeren om een nieuwe crisis goed het hoofd te kunnen bieden. Darmee blijft India een oase van nuance in een zo instabiele en gevaarlijke regio.

Bron(nen):   The New York Times  The Wall Street Journal