Nieuwe speculaties over opvolging Kim Jong Il

De atoomtest die Noord-Korea maandag heeft uitgevoerd, heeft geleid tot nieuwe speculaties over de opvolging van de ‘geliefde leider’ Kim Jong Il. Waarnemers zeggen in The New York Times dat de test vooral bedoeld is voor binnenlandse gebruik, en niet in de eerste plaats tot doel heeft concessies (waaronder nieuwe hulp) af te dwingen van de VS en zijn bondgenoten.
De atoomtest zou zowel bedoeld zijn om steun te verwerven onder machtige militairen voor een soepele machtsoverdracht, mocht de gezondheid van Kim Jong Il verder verslechteren. Ook menen deskundigen dat de test de verarmde bevolking het idee moet geven dat de machthebbers alles onder controle hebben.
Sinds Kim Jong Il in augustus een beroerte heeft gehad en daarna sterk vermagerd terugkeerde, wordt buiten Noord-Korea gespeculeerd over zijn mogelijke opvolging. De meest genoemde kandidaat is Kims jongste zoon, Kim Jong Un, een twintiger. Een grote rol is waarschijnlijk ook weggelegd voor Kims zwager, Jang Seong Taek, die vorige maand toetrad tot de machtige Nationale Defensie Commissie. Ook Kim Jong Un heeft volgens Zuid-Koreaanse media onlangs een (minder belangrijke) post gekregen in deze commissie.

Bron(nen):   The New York Times  Welingelichte Kringen  The Guardian