Groot-Brittannië jaloers op ons kiesstelsel?

De politieke crisis in Groot-Brittannië woekert voort. De declaratieaffaire heeft al een tiental slachtoffers geëist: parlementariërs die zich niet herkiesbaar stellen, omdat ze zich te schande gemaakt hebben door zich te laten betalen voor triviale zaken. Onder hen is de voorzitter van het parlement, Michael Martin.
Politici grijpen de affaire aan om voorstellen tot hervorming te doen: zo wil de leider van de Conservatieven (en waarschijnlijk volgende premier) David Cameron een "radicale herverdeling van de macht" bewerkstelligen. Hij wil vooral het parlement meer macht geven ten koste van de premier.
Nog opvallender is het voorstel van minister van Volksgezondheid Alan Johnson, die af wil van het districtenstelsel en het systeem van evenredige vertegenwoordiging wil invoeren, zoals we dat in Nederland kennen. Wat zo'n systeem (waar men in Nederland maar ook bijvoorbeeld in Israël  het nodige mee te stellen heeft) dan precies zou doen om zo'n crisis voortaan te voorkomen, wordt er niet bij gezegd. De Britse politicologie-professor Anthony King vindt de mensen die al die plannetjes voordragen dan ook maar "een stelletje kippen zonder kop die in paniek rondrennen."

Bron(nen):   The Wall Street Journal