Hoezo teveel cellen in Nederland?

Dat Nederland toekan met minder cellen, komt niet zo zeer doordat de criminaliteit is gedaald, zoals staatssecretaris Albayrak ons wil doen geloven. Een veel belangrijkere oorzaak is de toename in het aantal uitgedeelde taakstraffen, de lagere straffen voor bijvoorbeeld drugskoeriers en het grotere aantal vrijspraken.
‘Wat een grote rol speelt bij het cellenoverschot is dat vaker taakstraffen worden uitgedeeld’, zegt onderzoeker Ben Vollaard in dagblad De Pers. Volgens gegevens van het CBS legden rechters in 2002 nog 27.115 taakstraffen op, vijf jaar later waren dat er 40.610. Het aantal gevangenisstraffen nam juist sterk af.
Ook valt op dat het aantal vrijspraken sinds 2002 met tachtig procent is gestegen. Dat komt volgens Vollaard en zijn collega Debora Moolenaar doordat de kwaliteit van het politiewerk achteruit gaat, doordat verdachten vaker ontkennen en doordat rechters na een reeks justitiële blunders voorzichtiger zijn geworden.
Het klopt overigens wel dat de criminaliteit in Nederland afneemt, of in ieder geval lijkt af te nemen, maar het is ook veel te vroeg om met Wouter Bos mee te juichen dat Nederland gewoon meer cellen dan boeven telt. De oorzaak van het cellenoverschot is in de eerste plaats de terughoudendheid van rechters bij het uitdelen van gevangenisstraf.

Bron(nen):   De Pers  Weblog Wouter Bos