Moeten corrupte politici voor hun leven vrezen?

Jacqui Smith, de Britse minister van Binnenlandse Zaken trad vandaag af. Veel politici in Groot Brittannië zitten in het verdomhoekje omdat ze teveel declareerden en dat wordt nu breed uitgemeten. Als ze niet uit zichzelf terugtreden, zullen ze bij de eerstvolgende verkiezingen hun straf niet ontlopen.
In Spanje kwam een regionale bestuurder van Gallicië in opspraak omdat zijn nieuwe gepantserde Audi 480.000 euro kostte (hij had al drie andere limo’s).
En in België kwamen leden van het Waalse parlement in het nieuws vanwege een 11 dagen durende dienstreis naar de Verenigde Staten. Reisdoel: de Grand Canyon, de Napa Valley wijngaarden en het voormalige gevangenis-eiland Alcatraz, drie mooie toeristische attracties.
Eigenlijk hebben alle politici in de EU zo hun privileges, maar toch wordt overal weer verschillend gereageerd. In de Franse Assemblée krijgt een Kamerlid naast zijn vaste inkomen 70.000 euro (belastingvrij) voor gemaakte onkosten en hij hoeft geen bonnetje te laten zien.
Het Italiaanse parlement kost heel veel geld, ondermeer omdat leden gratis tennisles kunnen krijgen.
En wie in Het Europese Parlement slim declareert, komt jaarlijks makkelijk boven de 200.000 euro aan inkomsten (92.000 salaris, 50.424 onkosten voor het runnen van een bureau wat velen niet doen plus een aanwezigheidspremie van 298 euro per dag. Alles zonder bonnetjes.
Volgens The Economist zijn de mores in Europa heel verschillend. Wie in Finland rommelt met gemeenschapsgeld, ligt er uit. Maar wie zoiets doet in Spanje of Italië, wordt meestal gewoon herkozen.
Wat dit onderwerp betreft, laat de Europese eenwording nog even op zich wachten.

Bron(nen):   The Economist