Het gehannes van Hamer en het geblaat van Kant

Bert Wagendorp in de Volkskant over het chaotische debat tussen de partijleiders aan het eind van de verkiezingsavond:

Wilders gaat voor de zege, niet voor de schoonheidsprijs. Als hij daarvoor moet liegen, liegt hij. Als hij daarvoor de onderbuik moet kietelen, doet hij dat.

"En als Wilders de zwakste opponent moet vernederen om te gloriëren, zal hij het niet laten.

Met dat laatste kunnen zijn tegenstanders ook hun voordeel doen. Wilders laat genadeloos maar duidelijk zien, wie niet tegen hem is opgewassen. Hij is een wolf die feilloos het zwakste schaap eruit pikt.

Er lopen er altijd wel een paar argeloos te grazen. Het schaapje Rutte is hoogst onzeker, het schaap Van Geel is een brave Brabantse herkauwer. Agnes Kant kijkt steeds bozer en blaat alsmaar luider – vooral om zichzelf ervan te overtuigen dat ze Jan Marijnissen heus kan doen vergeten.

Maar Wilders’ favoriete zwakke schaap is Mariëtte Hamer. Ze moeten bij de PvdA na donderdagavond toch eindelijk in de gaten hebben dat ze met Hamer als boegbeeld niet alleen zekere nederlagen tegemoet gaan, maar ook Wilders vrij baan geven.

Alles aan Hamer straalt hopeloosheid uit. Haar gestuntel is tenenkrommend, haar gestamel pijnlijk. Als je Hamer ziet hannesen, is elke stem op de PvdA feitelijk een mirakel.

Het komt er de komende anderhalf jaar op aan, in de Nederlandse politiek. Geert Wilders bevestigde donderdag nog maar eens dat hij graag premier wil worden.

Het wordt tijd dat de andere partijen die claim serieus gaan nemen, en beseffen dat het ondenkbare denkbaar kan te worden.

Wilders’ kracht is de de zwakte van zijn tegenstanders, vooral die van de PvdA. Die partij moet hoognodig op zoek naar vechters die het tegen hem kunnen opnemen, met zijn eigen wapens desnoods."