Versplintering in Vlaamse politiek landschap

De versplintering in de politiek zoals die deze week in Nederland te zien was, zet ook in Vlaanderen door. Bij de verkiezingen vandaag zullen kleine partijen als de NV-A en Groen! het in Vlaanderen goed doen. Het Vlaams Belang stevent af op een grote nederlaag, ten koste van de Lijst Dedecker - een nieuwe rechtse partij.
Het Vlaams Belang komt volgens een opiniepeiling van De Standaard uit op 14 procent, een verlies van ruim 5 procent vergeleken met 2007. Lijst Dedecker zou uitkomen op 11,7 procent. De Europese lijst van Dedecker wordt aangevoerd door de Nederlandse journalist Derk-Jan Eppink. De Vlamingen stemmen vandaag ook voor het regionale parlementen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Volgens de peiling verliezen van de drie traditionele partijen zowel de liberalen (Open VLD) als de socialisten SP.A. De christen-democraten kunnen wel rekenen op winst, en blijven met circa 22 procent van de stemmen duidelijk de grootste.
De Vlaamse kiezers zouden zich moeten realiseren, schrijft Yves Desmet in De Morgen, dat ze met de politieke versplintering het tegendeel bereiken van wat ze beogen. De Vlamingen maken uitgesproken politieke keuzes, maar bij de coalitievorming zullen de partijen zoveel concessies moeten doen dat een kleurloos beleid het resultaat is. "Hoe meer men kiest voor het strafste partijprogramma en de radicaalste oneliner, hoe grijzer en kleurlozer het beleid uiteindelijk dreigt te worden. Eenvoudigweg omdat het al moeilijk dreigt te worden om nog met drie partijen aan een meerderheid te komen. Hoe meer iedereen zich opsluit in zijn grote gelijk, hoe minder er van dat gelijk gerealiseerd zal worden."

Bron(nen):   De Standaard  De Morgen