Sinterklaas en paashaas spioneerden voor Cuba

Het is alsof Sinterklaas en de Paashaas zijn opgepakt. Zo reageerde een kennis op de arrestatie van de 72-jarige Kendall Myers en zijn 71-jarige vrouw Gwendolyn Myers, wegens spionage voor het Cuba van Fidel Castro. Ze stonden bekend als een buitengewoon beminnelijk echtpaar, maar hadden in stilte een enorme antipathie ontwikkeld tegen de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten en hebben Cuba waarschijnlijk dertig jaar lang voorzien van geheime informatie.
Myers had een hoge functie bij het ministerie van buitenlandse zaken, waar hij toegang had tot uiterst geheime informatie. Diverse Amerikaanse kranten proberen het spionageverhaal te reconstrueren, waarbij ze steevast opmerken dat geld waarschijnlijk geen motief is geweest. Wel verbittering, die volgde op een bezoek aan Cuba in 1978. "De revolutie heeft een enorme kracht losgemaakt," schreef Kendall Myers in zijn dagboek. Het contrast met de Verenigde Staten was groot. "Het misbruik van ons systeem, het tekort aan fatsoenlijke gezondheidszorg, de oliemaatschappijen en hun desinteresse voor de armen"- het had hem geradicaliseerd.
De Cubaanse inlichtingendienst - die volgens The Christian Science Monitor een uitgekiend programma heeft voor het recruteren van spionnen, met name onder academic - kreeg er kennelijk lucht van. Cubaanse agenten vroegen Myers om een baan te zoeken op het ministerie van buitenlandse zaken, wat ook lukte.
Vervolgens kregen het echtpaar hun opdrachten veelal via gecodeerde radioberichten. In de loop der jaren waren er geheime ontmoetingen met Cubaanse agenten in tal van Zuid-Amerikaanse landen. En nog in 1995 reisde het echtpaar via Mexico naar Cuba, waar ze zelfs een ontmoeting hadden met Fidel Castro. Opmerkelijk genoeg kreeg William Myers in 1999 nog een hogere 'clearance', wat wil zeggen dat hij toegang kreeg tot nog vertrouwelijker informatie.
De arrestatie van de Myers is voor The Daily Beast aanleiding om een overzicht te bieden van 'beroemde spionnen-echtparen' - want Kendall en Gwen zijn niet de eerste partners in crime.

Bron(nen):   The Washington Post  The Christian Science Monitor  The Daily Beast