Waarom doet Europees rechts het zo goed?

Terwijl de Republikeinen in Amerika nederlaag na nederlaag hebben moeten incasseren en nog steeds zeer impopulair zijn, lijken hun ideologische bondgenoten in Europa hier geheel geen last van te hebben.
Integendeel, conservatieve partijen zijn hier populairder dan ooit. Bij de Europese Parlementsverkiezingen van afgelopen week wonnen ze zowel in landen waar ze in de regering zitten (Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen) als in landen waar ze in de oppositie zitten (Groot-Brittannië, Spanje). Je zou misschien verwachten dat in tijden van economische tegenspoed de sociaal-democraten en andere linkse partijen het goed zouden doen, omdat die traditioneel een royaal sociaal vangnet en een grotere rol van de overheid in de economie voorstaan, maar die partijen hebben juist over vrijwel de gehele linie terrein verloren.
Wat zou deze discrepantie kunnen verklaren? Anne Applebaum, een Amerikaanse journaliste die ook lang in Europa heeft gewoond (en nu getrouwd is met de Poolse minister van Buitenlandse Zaken) heeft er een aantal ideeën over. Ten eerste zijn rechtse partijen in Europa ook echt conservatief in fiscale zin, terwijl de Republikeinen onder Bush de overheid groter hebben gemaakt en daarmee het begrotingstekort enorm hebben doen oplopen. In ethische zin is Europees rechts juist gematigd tot progressief (denk bijvoorbeeld aan de VVD), terwijl de Republikeinen met hun hevige afkeer tegen abortus, euthanasie en rechten voor homo's steeds meer gematigde kiezers afschrikken.
Wat ook meespeelt is dat de verzorgingsstaat in Europa groter is, en daarmee automatisch al leidt tot hogere uitgaven in een slechte economie. Stimuleringspakketten zijn daarmee minder noodzakelijk dan in Amerika. Europees links lijdt dus, net als Amerikaans rechts, aan een gebrek aan (populaire) ideeën.

Bron(nen):   Slate.com