Ayaan Hirsi Ali waarschuwt Obama

Voor degenen die zich zorgen maakten over Ayaan Hirsi Ali – helemaal niet nodig. Het spraakmakende ex-parlementslid uit Nederland is nog helemaal zichzelf, getuige een column van haar hand in The Huffington Post. Centrale stelling van het stuk: De Amerikaanse president Barack Obama heeft zoete broodjes lopen bakken tijdens zijn recente bezoek aan het Midden-Oosten en met zijn veel-geprezen toespraak in Caïro. Hij had er beter aan gedaan de Arabische wereld de waarheid te zeggen, namelijk dat vrijheid het hoogste ideaal is en dat moslims op dat gebied nog veel van de Amerikanen kunnen leren.
"De loftuitingen in zijn toespraak waren gekruid met valse complimenten ("het was innovatie in moslim-landen die ons de pen en de drukpers heeft gegeven"), gefingeerde gezamenlijke principes en belachelijke beloftes om negatieve stereotyperingen van de islam te bestrijden. Dit is allemaal politieke retoriek, maar het leidt tot geen enkele concrete verandering. Het is in mijn ogen de verkeerde strategie. In plaats van doen alsof moslims de boekdrukkunst hebben uitgevonden, zou de president hen moeten confronteren met al de prachtige boeken die van de persen in het Westen zijn gerold."
Hirsi Ali heeft ook een goed idee voor Obama. Als hij bij islamitische leiders op bezoek gaat, moet hij hen maar een Kindle – de nieuwe e-reader van Amazon – cadeau geven. En de content die daarop moet staan? Ook daar heeft de Nederlandse oud-parlementariër over nagedacht. In ieder geval Abraham Lincolns ‘gepassioneerde’ pleidooi voor gelijkheid en tegen slavernij en de Amerikaanse grondwet, met name het achtste amendement dat wrede straffen in de ban doet – want ook op dat gebied kunnen Arabische landen nog veel van de het Westen leren.

Bron(nen):   The Huffington Post