De zoon van Jabotinsky was een held

Ze'ev Jabotinsky (1880-1940) is bekend als grondlegger van het revisionistisch zionisme, een stroming die streefde naar een Groot Israël aan beide zijden van de Jordaan. Hij is in Israël nog altijd een bekende en populaire figuur, maar over zijn zoon Eri Jabotinsky is minder bekend. Ten onrechte, blijkt nu uit een artikel in Haaretz, want Eri, die vandaag exact 40 jaar geleden overleed, redde voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden joden van de gaskamers.
Jabotinsky's 'race tegen de dood', zoals auteur en holocaustprofessor Rafael Medoff de inspanningen van Eri Jabotinsky noemt, begon al in 1938. Ondanks het oprukkende antisemitisme in Europa waren weinig landen bereid om joodse immigranten op te nemen en daarom probeerde Jabotinsky ze op illegale wijze per boot het Britse mandaatgebied Palestina binnen te loodsen. Hij had daarbij veel succes, want 20.000 joden werden hiermee aan de vooravond van de holocaust gered. Ondanks dat waren er ook tragische verhalen van boten die zonken of onderschept werden door de Britse marine. Jabotinsky zelf heeft ook offers moeten brengen, want hij zat bijna een jaar gevangen in een Britse gevangenis in de stad Acre in het mandaatgebied.
Na zijn vrijlating in 1940 ging Jabotinsky door met het helpen van zijn Europese broeders en zusters. Terwijl de holocaust al volop aan de gang was, deed hij er alles aan om Hongaarse, Roemeense en Griekse joden op vluchtroutes te wijzen en deed hij opnieuw pogingen om joden per boot naar Palestina te vervoeren. In 1945 zou hij opnieuw gearresteerd worden.
Professor Medoff sluit zijn beschrijving van Jabotinsky's heldendaden af met de conclusie dat Jabotinsky, ondanks tegenwerking van de nazi's, de Britten en sommige joodse tegenstanders, iets voor elkaar kreeg dat weinigen voor mogelijk hielden. En daarom mag Israël Eri Jabotinsky nooit vergeten.

Bron(nen):   Haaretz