Iran: Obama durft niet te kiezen

Waar is hij nu de democratische wereld hem nodig heeft? De kritiek op de Amerikaanse president Barack Obama neemt toe, nu hij zich niet of alleen heel voorzichtig uitlaat over de situatie in Iran en weigert partij te kiezen voor de aanhangers van Mir Hossein Mousavi, die stellen dat er niets klopt van de officiële verkiezingsuitslag.
De uitspraken van Obama maandag op CNN waar hij slechts zei 'verontrust' te zijn over de situatie in Iran, zijn volgens columnist Jonah Goldberg van The Los Angeles Times te slap voor woorden. "Kies toch partij voor democratie," schrijft Goldberg. Obama ziet toch in John F. Kennedy - een man die geloofde in dromen -  zijn grote voorbeeld. Waarom blijft Obama dan aan de kant staan? Is hij soms bang om de machthebbers in Iran tegen zich in het harnas te jagen?
Zowel Republikeinen als linkse Amerikanen bekritiseerden Obama al eerder wegens zijn afwachtende houding. De Amerikaanse president zou terugschrikken voor een krachtige stellingname, omdat hij via onderhandelingen hoopt Iran in te tomen.
Op De Dagelijke Standaard trekt commentator Joshua Livestro ook van leer tegen de afwachtende houding van Obama. "Het begint er steeds meer op te lijken dat Obama een voortijdige reincarnatie is van Reagans voorganger, de slapjanus-in-chief Jimmy Carter."

Bron(nen):   The Los Angeles Times  CNN  De Dagelijkse Standaard