Foto’s onthullen omvang bloedbad in Peru

Belgische ontwikkelingswerkers blijken schokkende foto's gemaakt te hebben van het bloedbad dat de Peruaanse politie begin deze maand heeft aangericht onder demonstrerende indianen. De foto's en het verslag van de twee getuigen wijzen erop dat de omvang van de slachtpartij veel groter is dan tot nu toe werd gedacht.  Onder de kop 'het Tiananmen-plein van de Amazone' publiceert The Independent vandaag enkele foto's, met de kanttekening dat de meeste foto's niet worden getoond omdat die te confronterend zijn.
Op de foto's zou onder meer te zien zijn hoe de politie gewonde demonstranten uit een ambulance sleept en hen vervolgens minutenlang in elkaar slaat. Ook is te zien hoe lichamen opgestapeld liggen langs de weg. Toen leiders van de inheemse bevolking de lichamen wilden ophalen, zouden ze zijn beschoten. De volgende dag waren de lichamen verdwenen. De foto's zijn gemaakt door Marijke Deleu en Thomas Quiryneen van de Vlaame organisatie Catapa. In The Independent zegt Deleu dat ze ook heeft gezien hoe de oproerpolitie vluchtende demonstranten in de rug schoot.
Het officiële dodental van het bloedbad bedraagt 32, maar het werkelijk aantal dodelijk slachtoffers zou veel hoger liggen. Honderden mensen worden nog vermist. De slachtpartij had plaats op vrijdag 5 juni, toen de politiek een einde maakte aan een blokkade van een snelweg in de buurt van Bugua Grande, bijna 900 kilometer ten noorden van Lima.
Het bloedbad heeft de Peruaanse regering van president Alan Garcia in een politieke crisis gestort.

Bron(nen):   The Independent  Survival International