Iran: verslag van een marteling

Op YouTube en andere internetsites duiken dagelijks filmpjes op van straatgevechten in Iran. Soms zitten daar schokkende beelden bij van zwaargewonde jongeren, die in de straten van Teheran de geest lijken te geven. De filmpjes geven in ieder geval enig idee van het brute geweld waarmee de Iraanse autoriteiten proberen de straatprotesten de kop in te drukken.
Veel moeilijker is het een beeld te krijgen van de martelingen die achter gesloten deuren plaatsvinden, uitgevoerd door de knokploeg van het bewind - de basij - of door andere veiligheidstroepen. Een inkijkje wordt geboden door een bericht op de site van het Amerikaanse internettijdschrift Salon. Dat publiceert foto's van een 17-jarige jongen die vorige week is opgepakt en gemarteld. De autheticiteit van de beelden staat niet vast, zoals dezer dagen vaker het geval is met beeldberichten uit Iran, en onduidelijk is wanneer de marteling precies heeft plaatsgehad.
Een vriend van de gemartelde jongen heeft de beelden verzonden naar Iraniërs in de VS, waardoor ze ook bij Salon zijn terechtgekomen. Volgens het bijgaande verhaal werd hij opgepakt op een parkeerplaats, zonder dat hij deelnam aan een van de demonstraties, en werd hij 24 uur later weer vrijgelaten met zijn gezicht onder het bloed, een gebroken neus en gebroken vingers. Hij zou onder meer zijn gemarteld in de kelder van het ministerie van informatie, waar de ergste martelingen plaatsvonden. De jongen zegt twee keer te zijn overgebracht naar andere adressen, waarna hij zou zijn vrijgelaten omdat zijn ondervragers doorkregen dat hij echt niets met de protesten van doen had.

Bron(nen):   Salon