Amsterdam wil kinderen vanaf 2,5 jaar naar school

De gemeente Amsterdam wil kinderen vanaf 2,5 jaar naar de basisschool sturen, bericht De Volkskrant. In het najaar lanceert de gemeente een plan om peuterspeelzalen, voorscholen en reguliere kinderopvang samen te voegen in een basisvoorziening voor peuters van 2,5 tot 4 jaar oud. In de loop van dit schooljaar begint een proefproject op tien scholen. Voornaamste doel is de taalachterstand te verkleinen die veel allochtone kinderen nog altijd hebben. Amsterdam denkt de operatie te kunnen bekostigen door het samenvoegen van potjes die er al zijn voor extra taallessen voor allochtonen. Als het initiatief doorgaat, heeft de Amsterdamse kinderopvang er een potentiële concurrent bij. De opvang dreigt zijn meest winstgevende cliënten wegstromen, omdat er bij kinderen tot 2 jaar oud meer beroepskrachten op de groep moeten staan dan bij oudere kinderen. Kinderdagverblijven verdienen daarom meestal pas aan de opvang wanneer kinderen de peuterleeftijd bereiken, schrijft De Volkskrant.  

Bron(nen):   De Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  En zoals gewoonlijk weerom aandacht en ged naar de linkerkant van de verdeling. Wordt er ook ets gedaan voor mensen die boven het maaiveld utsteken (behale onthoofden)?

 2. iembam

  Heel goed plan. Los van de insteek dat de aanleiding de taal achterstand van allochtonen is. Dat is namelijk slechts een aanleiding om de opvang te vernieuwen. Dit bied veel kansen, maar heeft ook valkuilen.

  De retoriek dat dit weer om een “links” plan gaat, komt mijn inziens van gefrustreerde mensen die zo afgestompt zijn door het woord allochtoon, dat ze de bredere hozizon uit oog verloren zijn.
  Kan goed uitpakken, kan verkeerd uitpakken hangt van de concrete uitvoering af.

 3. Captain Caveman

  Zoals ik uit dit artikel opmaak moeten alle kinderen vanaf 2,5 jaar naar school, omdat een bepaalde groep achterstand in de Nederlandse taal heeft.
  Vind dit een nogal kromme oplossing, is meer aanpak voor ouders.
  Ben sowieso van mening dat 2,5 jaar erg jong is voor schoolbanken.
  Kinderen moeten ook lekker kind kunnen zijn, zonder al verplichtingen.
  Die krijgen ze nog genoeg.

Reacties niet toegestaan