Chinezen en Cubanen leren van Iran

Autoritaire regimes in de hele wereld zijn bang dat de protesten tegen de Iraanse verkiezingsuitslag hun eigen bevolking tot voorbeeld zullen strekken. Om onrust in eigen land te voorkomen, censureren de autoriteiten in landen als Birma, China en Cuba alle nieuws uit Iran.
Dictators vrezen volgens The Washington Post dat de gebeurtenissen in Iran het begin kunnen zijn van een democratiseringsgolf zoals die eind jaren tachtig met name over Oost-Europa bevrijdde van het communisme.
Maar het nieuws over de Iraanse protesten tegen de verkiezingsuitslag sijpelt toch wel door tot de bevolking in landen waar sprake is van censuur. Bloggers uit China vergelijken de straatprotesten in Teheran met de studentendemonstraties op het Plein van Hemelse Vrede twintig jaar geleden. Uit solidariteit met de aanhangers van Mir Hossein Mousavi hebben ze hun internetpagina's een groene steunkleur gegeven.
Een Cubaanse blogger die e-mails naar vrienden in het buitenland stuurt om ze online gepost te krijgen, stelt dat de gebeurtenissen in Iran een belangrijke les zijn over de manier waarop de Cubanen technologie kunnen gebruiken om hun onvrede te uiten. "Vandaag zijn jullie het," vertelt ze de Iraanse demonstranten. "Morgen kunnen wij het zijn."
Op de foto: Raul Castro verwelkomt de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad

Bron(nen):   The Washington Post