De Shah junior

Dertig jaar geleden werd de shah van Perzië van de troon gestoten. En raakte Iran in de ban een revolutie waar ook veel westerlingen aanvankelijk lyrisch over waren. Heerlijk, een potentaat werd verjaagd en nu braken er nieuwe tijden aan. 
Die nieuwe tijden kwamen inderdaad, in de vorm van een repressief godsdienstig schrikbewind dat korte metten maakte met alles wat de moderniteit (en de shah) aan Iran hadden geschonken. Met vele duizenden doden. Hartelijk welkom, ayatollah Khomeini. 
De shah stierf in ballingschap en vandaag wordt zijn zoon Reza Pahlavi geïnterviewd in het zondagse magazine van The New York Times
Pahlavi – die in ballingschap in de VS woont – zegt verstandige dingen. 
Dat hij in contact staat met allerlei Iraanse groeperingen die streven naar een scheiding van kerk en staat in Iran, of zoals hij het noemt: scheiding van staat en moskee. 
Ook is hij te slim om te bekennen dat hij in dit streven gesteund wordt door de Verenigde Staten. Nee, we moeten geloven dat de Iraniërs in ballingschap alles op eigen houtje doen. 
Op meerdere manieren maakt hij een zeer diplomatieke indruk, ongetwijfeld in afwachting van het moment dat hij een hoofdrol kan spelen in zijn oneindig interessante en bijzondere vaderland.

Bron(nen):   The New York Times