VN slaagt er niet in tot een onderzoek naar de Syrische gifaanval te besluiten

De - vermeende - aanval met het gifgas Sarin op een groep Syrische burgers, waarbij honderden doden - volgens sommige berichten 1300 - zouden zijn gevallen, roept heel veel vragen op. De twee voornaamste zijn: vond een aanval plaats en wie was de dader. Het zou op de weg liggen van de VN om op de vragen een antwoord te vinden. Maar de veiligheidsraad van de VN kon het (weer) niet eens worden. VN-topman Ban Ki-moon had eerder de wens uitgesproken dat de VN ter plekke konden nagaan of ook inderdaad chemische wapens waren ingezet. Ook Westerse landen en landen uit de regio hebben de VN om diepgaand onderzoek gevraagd, maar volgens VN-diplomaten zijn China en Rusland tegen een onderzoek. En dus gaat het niet door, want in de Veiligheidsraad hebben China en Rusland een vetorecht. 'Er is sterke bezorgdheid onder de leden van de Veiligheidsraad over de veronderstelde aanvallen met chemische wapens. Er is een algemeen gevoel dat er duidelijkheid moet komen over wat er is gebeurd en de situatie moet nauwlettend worden gevolgd', zei de VN-ambassadeur van Argentinië, Maria Cristina Perceval, na afloop van de spoedzitting. 'Een algemeen gevoel', maar geen unaniem besluit en dus komt er geen onderzoek

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  De VN zijn een trage, logge, ondemocratische, partijdige en inhoudsloze organisatie.
  Bovendien, as de ‘grote’ jongens van deze wereld iets willen, doen ze dat gewoon buiten de VN om of ze zetten enkele andere leden onder druk, financieel of anderszins. De kleine landjes hebben sowieso weinig te willen of vertellen. De Veiligheidsraad is achterhaald en totaal niet meer representatief voor deze wereld. Schandalig dat Europa wordt vertegenwoordigd door de oude grootmachten Frankrijk en Engeland, terwijl Duitsland de enige, echte motor van het continent is. Vooral Frankrijk, een land aan de rand van de (socialistische) afgrond, heeft daar niets te zoeken. Daarnaast is het vreemd dat landen als India en Brazilië niet permanent zijn vertegenwoordigd, alsook een groot Afrikaans land, of dat continent als geheel. Begrijp me niet verkeerd, een overkoepelende organisatie voor alle volkeren is op zich geen verkeerde gedachte, maar “van het VN-gebouw kunnen wel een paar verdiepingen af” (Bolton).

  • Anton van Haasteren

   Dit allemaal constaterend maakt het niets uit voor de situatie in Syrië. Het is maar de vraag of deze nieuwe landen iets aan de situatie daar willen, of ook maar kunnen doen. Overigens staat Rusland aan de kant van Assad.
   Iran is ook een belanghebbende daar.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Dat is nu net mij punt. Rusland en China zijn tegen een onderzoek. Dat is 2/5e van de permanente Veiligheidsraad. Wat heeft de VN dan voor zin? Het maakt dus wel degelijk uit voor de situatie. Er komt nu immers geen onderzoek. En dit geldt voor tal van onderwerpen. De nieuwe landen voegen verder inderdaad niets toe, en was ook volkomen off-topic van me. Daar heeft u gelijk in. Het ging mij meer om de scheve vertegenwoordiging van nu.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
    • Anton van Haasteren

     Mijn punt is dat de strijdende groepen daar volslagen oncontroleerbaar zijn. Ik herinner mij die malloot die een hapje nam van een lijk. Die mensen zijn gek, vandaar de burgerslachtoffers. Daar kun je als buitenstaander weinig aan doen.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
     • Genuine_Defector

      De VN kunnen daar niets aan doen. Dat klopt.
      Buitenstaanders, de grote wereldspelers, kunnen dat wel degelijk. Of ze daar ook zin in hebben, is een tweede vraag.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Anton van Haasteren

      Ze zullen er zelf achter moeten komen wat ze verkeerd doen, anders heeft het geen enkele zin.

      (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. Anton van Haasteren

  Hebben we al bedacht dat Iran druk bezig is met een kernwapen?

 3. Dead Silence

  Bewijs dat de VN failliet is ofwel een overbodige organisatie.

 4. brabantman

  Aanval blijkt een hoax te zijn. De video van het gebeuren was reeds een dag van tevoren gemaakt…….

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/08/gifgasaanval_in_syrie_is_een_h.html#comments

Reacties niet toegestaan