Nieuwe VS-strategie in Afghanistan

Duizenden Amerikaanse mariniers die vandaag begonnen zijn aan een offensief in de Afghaanse provincie Helmand, gaan uitvoering geven aan een nieuwe Amerikaanse strategie. De mariniers moeten doordringen tot de uithoeken van de provincie en daar posten betrekken waar ze tussen de plaatselijke bevolking gaan leven.
"We gaat het deze keer anders doen," zegt brigade-generaal Lawrence Nicholson in The Washington Post. "We gaan het met de mensen doen. We gaan niet naar ons werk rijden. We gaan naar ons werk lopen."
Een vergelijkbare aanpak is ook al gevolgd in de oostelijke provincies, maar nog niet eerder op een schaal als nu in Helmand en andere zuidelijke provincies - waar de Taliban nu vaak heer en meester zijn. De mariniers hebben opdracht de plaatselijke bevolking te beschermen en een terugkeer van Afghaanse overheidsdiensten mogelijk te maken. Dat is een fundamentele verandering van de strategie die de afgelopen zeven jaar is gevolgd, en waarbij de nadruk lag op het opjagen en uitschakelen van Talibanstrijders.
De nieuwe strategie is gestoeld op de gedachte dat de plaatselijke bevolking eigenlijk weinig moet hebben van de Taliban en hun fundamentalistische interpretatie van de islam. De inwoners van Helmand zouden gedwongen zijn met de Taliban mee te werken doordat de Afghaanse autoriteiten vrijwel volledig afwezig waren. De aanpak kan volgens Amerikaanse officieren alleen succesvol zijn als de Amerikanen duidelijk kunnen maken dat ze langere tijd nadrukkelijk aanwezig blijven in de provincie. Meer dan ooit gaan de Amerikanen ook assistentie verlenen bij de wederopbouw van Afghaanse overheidsinstellingen in de zuidelijke provincies.

Bron(nen):   The Washington Post      

12 Reacties Doe mee met de discussie →