Achter de schermen van Buckingham Palace

Twee weken lang is het de Britse journalist Andrew Alderson gegund achter de hoge muren van Buckingham Palace mee te kijken naar het dagelijkse reilen en zeilen aan het hof. 
Uiteraard leidt zoiets tot een interessante reportage. Alderson is zo verstandig geweest om gewoon in dagboek-vorm op te schrijven wat koningin Elizabeth allemaal doet en dat is... een hele boel! 
Ze gunt zich blijkens dit profile twee vrije dagen per jaar, met pasen en met kerst, en verder gaat het drukke leven altijd maar door. Op haar 83ste zou ze nog nagenoeg hetzelfde straffe tempo aanhouden als in eerdere decennia. Met ongeveer evenveel bezoekers die haar aandacht opeisen. En met de nooit eindigende studie van staatsstukken die ze allemaal nauwgezet bijhoudt. 
Waarom zou het doorgaans zo potdichte koningshuis besluiten om heel soms een journalist toe te laten? 
Het antwoord is te vinden in deze reportage zelf. 
Mensen die deze buitenkans krijgen toegeworpen, zijn vaak zo geimponeerd dat ze een diepe achting voor hun koninklijke onderwerp krijgen, als het ware helemaal door het stof gaan en het object van hun studie in bijzonder ophemelende termen beschrijven. 
Ook hier krijgt de Britse vorstin een goddelijke stralenkrans, op het dweepzieke af, en het idee dat er een heel bijzonder geslacht is dat op de troon zit - al sinds lange tijd en hopelijk nog heel veel jaren - krijgt zo onuitgesproken een krachtige impuls. 
Nee, dit artikel in The Sunday Telegraph zal met veel instemming door de staf van koningin Elizabeth zijn gelezen. Over een jaar mag vast opnieuw een journalist zo'n uniek verslag maken vanachter de schermen van het paleis.

Bron(nen):   The Sunday Telegraph