Hoe groot is de kans dat een 74-jarige man met obesitas overlijdt aan corona?

Donald Trump heeft, iets meer dan een maand voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het coronavirus opgelopen. Als 74-jarige, obese man valt hij in de risicogroep. Toch is de kans nog altijd vrij groot dat de Amerikaanse president er zo weer bovenop is.

Volgens een recent Brits onderzoek is de kans dat je als 75-jarige aan een coronabesmetting overlijdt 4,2 procent. Ter vergelijking: een 85-jarige heeft 14 procent kans om te sterven aan het virus, een 65-jarige maar 1,3 procent en een 55-jarige slechts 0,4 procent.

Mensen met overgewicht lopen twee keer zoveel risico om in het ziekenhuis te belanden, 75 procent meer kans op een ic-opname en 50 procent meer op overlijden. Mannen hebben bovendien twee keer zoveel kans om op de ic terecht te komen als vrouwen.

Onbekend is verder of Trump last heeft van hoge bloeddruk, diabetes of hartaandoeningen. Maar ervan uitgaande dat dat niet het geval is, komt de totale kans op overlijden naar schatting iets boven de 1 op 20 te liggen, becijferde de Volkskrant.

Maar waarschijnlijk is het minder. De cijfers gaan over de eerste golf. Donald Trump heeft als groot voordeel dat hij de ziekte pas in de tweede golf opliep. De overlevingskansen zijn nu veel beter. Hoogleraar infectiologie Annelies Verbon (Erasmus MC) zegt in algemene zin: ,,Voor de zomer was het vooruitzicht voor een zeventiger die werd opgenomen in het ziekenhuis een stuk somberder. Nu hebben we behandelingen waarmee we tot wel de helft van de patiënten van de ic lijken te kunnen houden."

Bron(nen):   De Volkskrant