Hoofdverdachte: Jemaah Islamiya (Update)

De dubbele bomaanslag vrijdag in Jakarta is vermoedelijk het werk van de terreurgroep Jemaah Islamiya, die bekend staat als de Indonesische tak van Al Qaida. Jemaah Islamiya is de enige groepering die de intentie en capaciteit heeft om een aanslag als deze uit te voeren, aldus de Amerikaanse televisiezender ABC News.
De belangrijkste bomexpert van de groepering - Noordin Top - is voortvluchtig en was volgens geruchten bezig met de voorbereiding van een nieuwe aanslag. Top en zijn medestanders worden ook verantwoordelijk gehouden voor de zeer bloedige aanslagen op twee discotheken in Bali in 2001 en voor een eerdere aanval op het Marriott Hotel in Jakarta. De afgelopen vier jaar was de groepering uit beeld verdwenen.
Jemaah Islamiya deed negen maanden voor de aanslagen voor het eerst van zich spreken toen de regeringen van Singapore, Maleisië en de Filipijnen bekendmaakte dat ze een aantal islamitische radicalen hadden gearresteerd die aanslagen aan het voorbereiden waren. De organisatie zou beschikken over cellen in diverse landen in Zuidoost-Azië. De meeste leden zouden afkomstig zijn uit Indonesië, waar ze hebben gestudeerd aan een islamitische school in Solo die onder leiding stond van Abu Bakar Bashir. Deze islamitisch geestelijke die zijn bewondering voor Osama bin Laden openlijk heeft geuit, wordt beschouwd als het brein achter de organisatie.
Bashir heeft terecht gestaan in verband met aanslagen op christelijke kerken in het jaar 2000, maar is daarvoor vrijgesproken. Hij heeft wel een straf van 20 maanden moeten uitzitten omdat hij immigratiewetten had overtreden.
Volgens The Times bestond al langer de indruk dat Jemaah Islamiya - wat islamitische bijeenkomst betekent - niet was verslagen, ondanks de hulp die de Indonesische autoriteiten van Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gekregen. Twee jaar geleden meldde de denktank ICG in een rapport: "JL beschikt over een harde kern van waarschijnlijk meer dan 900 leden, verspreid over Indonesië. De organisatie groeit vermoedelijk niet, maar heeft zich diep geworteld en heeft een lange termijn visie op het vestigen van een islamitische staat."
UPDATE: Ook de Indonesische autoriteiten vermoeden dat de aanslag het werk is van Jemaah Islamiyah en de voortvluchtige Noordin Top. Een aanwijzing daarvoor is dat het niet ging om aanslagen van buitenaf, maar dat de daders erin zijn geslaagd de bommen het hotel in te smokkelen, zo meldt The Jakarta Times.
Op de foto: Abu Bakar Bashir, die zegt: The Bali bombing was actually masterminded by America.

Bron(nen):   ABC News  The Times  The Jakarta Post