VS verklaren bijna nooit een ander land de oorlog

Een overgrote meerderheid van de Amerikanen wil dat president Obama geen actie onderneemt tegen Syrië zonder eerst het congres te raadplegen als hij dat toch wil gaan doen. De grondwet geeft Obama de macht om een militaire actie te ondernemen zonder instemming vooraf van het congres, maar de bevolking wil volgens een poll van NBC niet dat hij gebruikmaakt van die macht. Het congres heeft wel de macht om een ander land de oorlog te verklaren, maar de VS hebben sinds 1945 geen enkel land formeel te oorlog verklaart. Er zijn talloze militaire acties geweest, maar dat waren altijd 'executive actions'. Zelfs langdurige oorlogen, zoals in Vietnam en Irak, vonden niet plaats na een besluit van het congres om een land de oorlog te verklaren. Een groep van 140 congresleden - onder wie 21 Democraten van Obama's eigen partij - drongen er in een brief deze week op aan dat in zake Syrië wel eerst instemming van het congres zal worden gezocht. Maar ook dit keer zal de president zelf besluiten of er een actie komt of niet.

Bron(nen):   Newser      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Rokers

  Het mooiste is dat het kongres de oorlogspot steeds weer heeft bijgevuld, waardoor Amerika nu op de rand van de afgrond staat. Europa meeslepend. Oorlog levert uiteindelijk dus niks op. Een wat is het verschil tussen een land en een persoon ? Oh, dan zijn ze wel zeer persoonlijk dan. Allemaal diktators. En natuurlijk hebben we allemaal de schurft aan diktators. De Arabische lente gaat alleen nog maar over diktators. Maar wat er overblijft is alleen maar chaos. De staatsgreep in Egypte is mislukt. Net als in Iran. Amerika heeft zichzelf tot ongewenst verklaard.
  Afghanistan moeten we ook niet vergeten. De Russen konden de Taliban ook niet verslaan.
  Nu blijkt dat Arabië achter de sponsoring zit van de rebellen. Maar dat is een bondgenoot van Amerika.
  Maar ja, wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
  Deze oorlog tegen het terreur gaan we dus verliezen.
  Maar Amerika is momenteel de grootste terrorist.
  Zelfs christenen zijn niet meer veilig. En dan bedoel ik niet al die graaiers in de kerk.
  Want dat heeft niks meer met een geloof te maken.

 2. Heldoppantoffels

  Heerlijk die brengers van democratie…alleen is steeds beter zichtbaar dat het democratische gehalte in het westen niet meer is dan een mooi laagje vernis over een behoorlijk pakket hypocrisie en leugens.

Reacties niet toegestaan