Protest in Iran zal aanhouden

De uitspraken van de Iraanse geestelijk leider Ali Akbar Rafsanjani die de straatprotesten vrijdag legitiem noemde en het regime opriep tegemoet te komen aan de wensen van de demonstranten, zijn een belangrijke gebeurtenis. De Iraanse oppositie was van te voren bang dat Rafsanjani - die wel wordt gezien als de tweede man in de Iraanse machtshierarchie, na ayotollah Khamenei - zou buigen en de officiële uitslag zou onderschrijven.
Dat dit niet is gebeurd is veelzeggend, zo zegt Roger Cohen in een gesproken column op de site van The New York Times. Een direct gevolg van de uitspraken van Rafsanjani is dat 'het protest en het debat in Iran voorlopig zal voorduren', meent Cohen.
Zoals meer kranten en nieuwsmedia heeft The New York Times ook een blog, waar lezers het laatste nieuws over Iran kunnen posten. Een zekere Sam meldt zaterdagochtend dat de toespraak van Rafsanjani in Iran 'zeer goed is gevallen'. Hij stelt ook op dat tijdens de toespraak veel belangrijke personen uit 'het establishment' aanwezig waren, wat nog eens wijst op de diepe verdeeldheid in de heersende klasse. Sam meldt ook dat er nieuwe demonstraties worden voorbereid voor komende dinsdag.

Bron(nen):   The New York Times   The New York Times