Rechtse kamerleden vaker aanwezig dan linkse

Linkse Tweede Kamerleden zijn vaker afwezig in het parlement dan hun collega’s van rechtse partijen. Dat blijkt uit een inventarisatie door NRC Handelsblad van de presentielijsten van de Tweede Kamer van 1994 tot nu. Het verschil tussen de aanwezigheid op links en rechts is klein maar significant: 3 procentpunt. Het verschil zou kunnen worden verklaard uit de verschillende manier waarop links en rechts tegen de kamer aankijken. Links - zeker de SP - vindt dat de werkelijke maatschappelijke strijd niet in, maar buiten de kamer wordt uitgevochten. Maar het kan ook andere redenen hebben. De aanwezigheid is de laatste jaren wel toegenomen. Sinds 1994 is de totale opkomst gemiddeld 85 procent. Het huidige parlement is op een weg naar een record. Tot nu toe waren parlementariërs gemiddeld 90 procent van de vergaderdagen aanwezig.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Wat is de PVV, rechts of links? In ieder geval willen ze meer onderweg zijn, naar de burgers toe en minder in het parlementsgebouw zijn.

  • bierneus

   PVV is links. Enige waar ze ‘rechts’ in zijn is hoe om te gaan met onproductieve (of destructieve) buitenlanders, rest van programma is oud-links.

   (in antwoord op Templein)
   • Peter Rokers

    Volgens mij zijn ze dwars. 😉
    Ik ook. Ik wil daar nooit komen te zitten. Ook niet even kijken. Wel aardig blauw. Ben benieuwd of het leuke stoeltjes zijn, maar das voor de rest ook alles.

    (in antwoord op bierneus)
 2. Dead Silence

  Maakt dat wat uit? Nederland is beter af als de 150 stoelen 4 jaar leeg blijven.

Reacties niet toegestaan