Geen nieuwe boten voor Kim Jong Il

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il houdt er een buitengewoon luxueuze levensstijl op na, maar moet het nu waarschijnlijk toch even met minder luxe doen dan hij had gehoopt.
The Financial Times onthult dat Italië de verkoop van twee luxe jachten aan Noord-Korea heeft geblokkeerd. De Italiaanse autoriteiten vermoeden dat de twee boten, die samen 12,5 miljoen euro kostten, bestemd waren voor Kim Jong Il. In dat geval zou levering van de boten een schending van het embargo tegen Noord-Korea betekenen.
De boten die beiden zo'n dertig meter lang zijn, zijn gebouwd door de werf Azimut-Benetti uit Viareggio, bij Pisa. De onderneming wordt niets ten laste gelegd, maar de verkoop is wel geblokkeerd. De autoriteiten erkennen dat ze niet kunnen bewijzen dat de schepen voor Kim Jong Il bestemd zijn, maar er zijn wel sterke aanwijzingen voor die zich het best laten samenvatten met de vraag: voor wie anders in Noord-Korea zouden ze bestemd moeten zijn?
Uit verhalen van overlopers is bekend dat Kim Jong Il beschikt over diverse vakantieverblijven aan meren en de zeekust. Zakenlieden hebben ook gemeld dat Kim zijn jachten gebruikt voor het houden van weelderige feesten en partijen.
Plus: Newsweek publiceerde eerder deze week een nieuw portret van de drie zonen van Kim Jong Il. Zijn jongste zoon Kim Jong Un wordt genoemd als meest waarschijnlijke opvolger.

Bron(nen):   The Financial Times  Newsweek