Bevrijding van Betancourt bijna mislukt

De spectaculaire actie waarmee Ingrid Betancourt en veertien andere gijzelaars van de Farc vorig jaar werden bevrijd, was bijna mislukt en wel door een onwaarschijnlijk reden. Het waren de gijzelaars die in verzet kwamen, schrijft de Spaanse krant El Pais op basis van een nieuw boek over Operatie Jaque.
Bij het arriveren van de helicopter waarmee de gijzelaars later in veiligheid werden gebracht, raakte de groep ontvoerden in paniek. De gijzelaars dachten dat ze naar een ander guerrillakamp zouden worden overgebracht en dat hun verblijf in de jungle zou voortduren. De groep weigerde vervolgens in de helikopter te stappen. Toen de gijzelaars gesommeerd werden dat te doen, begonnen de meesten te schreeuwen en te vloeken. De spanning steeg – totdat een van de bevrijders een Amerikaanse gijzelaar in het Engels duidelijk maakte dat het ging om een bevrijdingsactie. De Amerikaan stapte vervolgens in, waarna de anderen – nog steeds huilend en overstuur – ook instapten. De helikopter steeg op met de deuren nog open, waarna de twee meegereisde guerrillastrijders werden overmeesterd en snel duidelijk werd dat het inderdaad ging om een bevrijdingsactie.
Uit het nieuwe boek wordt ook duidelijk hoe het Colombiaanse leger erin was geslaagd de guerrillaeenheid die de gijzelaars bewaakte, om de tuin te leiden. Regeringstroepen hadden het radiocontact van de guerrilla-eenheid met hun commandanten elders afgeuisterd, en wisten het contact  geleidelijk over te nemen, door een andere frequentie aan de guerrilla-eenheid door te geven. De guerrilla-strijders kregen vervolgens opdrachten waarvan ze dachten dat die van hun commandant waren, terwijl ze in werkelijkheid afkomstig waren van een commando van het regeringsleger. Zo kon de bevrijdingsactie beginnen.

Bron(nen):   El Pais