‘Waarom het heel verstandig was van Assad om gifgas te gebruiken’

Het lijkt niet erg slim van Bashar al-Assad om gifgas te gebruiken in de burgeroorlog in zijn land. Toch deed hij het vermoedelijk. Stom? Alastair Smith, auteur van het 'Handboek voor Dictators' kruipt in de huid van dictators om hun handelen te begrijpen en voorspellen. Hij is niet verbaasd over de handelwijze van Assad. Volgens hem is een dictator vooral bezig met één vraag: hoe blijf ik aan de macht. Les 1: om aan de macht te blijven moet de kliek die je zou kunnen afzetten je trouw blijven. Mubarak bijvoorbeeld werd niet afgezet door het volk, maar door het leger, voor Morsi geldt hetzelfde. Assad moet er dus voor zorgen dat de kring om hem heen hem blijft steunen. Volgens Smith heeft deze actie daaraan bijgedragen. Allereerst heeft Assad duidelijk gemaakt dat hij zelf tot het uiterste zal doorgaan. Nu hij een oorlogsmisdaad op zijn naam heeft is er geen compromis meer mogelijk, geen weg meer terug. Zijn aanhangers kunnen dus rekenen op zijn standvastigheid. Daarnaast heeft hij de groep om hem heen, allemaal aanhangers van hetzelfde Alawitische geloof, mede verantwoordelijk gemaakt voor deze daad. Hen wacht een erg lot als Assad de strijd zou verliezen. Ook zij moeten nu doorvechten tot het eind. Daarnaast heeft Assad gezorgd voor een verdere verwijdering tussen zijn vrienden - Rusland en Iran - en zijn vijanden, met name de VS. Rusland zal daardoor trouwer wapens blijven leveren, denkt Smith, en Iran zal blijven betalen.

Bron(nen):   Slate      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Wacht even ?!? Sinds wanneer is er bewezen dat Assad gifgas gebruikte ?
  We weten dat de rebellen het gebruiken, maar Assad ???
  Waar is het bewijs ?

  • Marcel van Houten

   Haha geloof jij de amerikanen dan niet??? Dat is vreemd, het heeft zo’n betrouwbaar politiek apparaat…

   Je zou toch bijna gaan hopen op een coup in een aantal westerse landen. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik ben wel toe aan echte democratie!

   (in antwoord op Prikker)
   • Gold Forever

    Dat zijn we allemaal met elkaar eens. De Westerse overheden zijn het vertrouwen van hun volkeren verloren. Na decennia van leugens, propaganda en oorlogsvoering ter zogenaamde verdediging van de wereldvrede wordt het echt eens tijd voor een ander geluid. Soms klinkt het tegengeluid van Putin me als muziek in de oren, hoewel ook zijn beleid niet altijd zaligmakend is.

    (in antwoord op Marcel van Houten)
   • Gold Forever

    Dat zijn we allemaal met elkaar eens. De Westerse overheden zijn het vertrouwen van hun volkeren verloren. Na decennia van leugens, propaganda en oorlogsvoering ter zogenaamde verdediging van de wereldvrede wordt het echt eens tijd voor een ander geluid. Soms klinkt het tegengeluid van Putin me als muziek in de oren, hoewel ook zijn beleid niet altijd zaligmakend is.

    (in antwoord op Marcel van Houten)
 2. Paulraw

  Klassiek voorbeeldje van framing van een oorlogsmisdadiger voorafgaand aan een spin om inval te legitimeren.

 3. Heldoppantoffels

  Het blijkt dat zelfs de 2e kamerleden die de informatie mochten inzien, tot de conclusie komen dat er geen hard bewijs is voor gifgas.

  http://nos.nl/teletekst/#112_01

  Aangezien NL weinig kritisch is naar de VS, is er nu alle reden om echt ernstige vragen te stellen bij de motieven van het land. Na de leugens over Irak lijkt er nu ook nog minder rechtvaardiging om Syrië aan te vallen!

  Wat een treurigheid zeg, er gaan daar onschuldige mensen sterven door de machtsspelletjes van een misdadige staat.

 4. Pim Pandoer

  In de VS gelooft niemand dat fabeltje van het gifgasgebruik door Assad nog. Lees er de commentaren in de NYTimes maar eens op na. Algemene tendens: “wie gelooft die mensen nog ?”. Nog een voorbeeld van commentaar: een maal leugens geloven is een smaad voor de leugenaar, twee maal is een smaad voor hij die de leugens gelooft.

  • Prikker

   Ik volg CNN (ook met Disqus) regelmatig, maar ik vrees dat mensen toch moe worden van het verzet in de VS. Aanvankelijk was er totaal geen animo om de oorlog te steunen, maar de laatste tijd zie ik steeds meer ‘laten we het maar snel achter de rug brengen en kort maar krachtig toeslaan’-reacties. Erg zorgwekkend.

   (in antwoord op Pim Pandoer)
  • Heldoppantoffels

   Mooi gesproken!

   (in antwoord op Pim Pandoer)
 5. herauthon

  Echte democratie zou zijn – dat iedereen een rode knop in huis had en als 51% klikt nee – dan niet en als 51% klik boom dan wel – als je dit niet prettig vind – blijven er nog een paar andere opties open.

Reacties niet toegestaan