"Honderd Iraanse gevangenen vermoord"

Langzaam lekken details uit over de mishandeling van en moord op Iraanse demonstranten die zijn opgepakt na de omstreden presidentsverkiezingen vorige maand. Uit verslagen van familieleden van gevangenen en berichten op websites van de oppositie is volgens The New York Times op te maken dat zeker honderd demonstranten zijn vermoord nadat ze door veiligheidsdiensten waren opgepakt.
Sommige gevangen vertellen dat ze hebben gezien hoe andere opgepakte demonstranten werd doodgeslagen. Anderen melden dat vingernagels bij hen zijn uitgetrokken, of dat ze zijn gedwongen om vuile wc's schoon te likken. De berichten zorgen voor grote verontwaardiging onder de Iraniërs, ook bij conservatieve geestelijken. In een soort gebaar van verzoening zijn dinsdag circa 140 arrestanten vrijgelaten. Maandag al bemoeide de hoogste Iraanse geestelijke ayatollah Khamenei zich met de kwestie en eiste de sluiting van het meest beruchte detentiecentrum.
De berichten over het hoge aantal doden in detentiecentra worden ook gestaafd door videobeelden en foto's van slachtoffers. Bovendien melden ziekenhuizen dat zij lijken hebben gekregen van mensen die tijdens of na de demonstraties zijn omgekomen, en dat het aantal veel hoger is dan het officiële sterftecijfer van twintig.
De oppositie onder leiding van presidentskandidaat Mir Hossein Mousave wil de slachtoffers donderdag herdenken, maar het regime heeft daarvoor geen toestemming gegeven. Niettemin wil Mousavi volgens diverse websites doorzetten.

Bron(nen):   The New York Times