Israel heeft haast met aanpakken van Iran

De Amerikanen zetten Israël onder druk om geen aanval uit te voeren op de nucleaire installaties van Iran, maar veel effect heeft dat niet. Niemand moet verbaasd opkijken als Israel voor het einde van het jaar gaat toeslaan, schrijft John Bolton in The Wall Street Journal. (Bolton heeft gewerkt voor de regeringen van president Reagen en George Bush en staat bekend als een hardliner, zie tweede link. Hij werkt tegenwoordig bij dezelfde conservatieve denktank, de AEI, waarbij ook Ayaan Hirsi Ali is aangesloten.)
Israel realiseert zich volgens Bolton heel goed dat het een luchtaanval op Iran niet te lang meer kan uitstellen - omdat Iran ook vooruitgang boekt met het opbouwen van een luchtverdediging.
De argumenten waarmee de Amerikaanse regering van president Obama nu probeert Israel aan te zetten tot geduld, maken volgens Bolton weinig indruk. Iran heeft afwijzend gereageerd op de toenaderingspoging van Obama en wordt nu ook duidelijk meer in beslag genomen door de interne problemen.
Israel vreest ook dat onderhandelingen als ze al op gang komen, eindeloos kunnen duren omdat Washington altijd geneigd zal zijn nog lichtpuntjes te zien en in ieder geval zal terugschrikken voor het afbreken van besprekingen. Israel is net zo min onder de indruk van het Amerikaanse idee dat vooruitgang in vredesbesprekingen met de Palestijnen, Iran zal aanzetten tot het doen van concessies. Dat laatste is volgens Bolton ook 'een fantasierijke analyse'.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Wikipedia  The Wall Street Journal