Duitse firma verbiedt Iraanse werknemers om te protesteren

Onder zware druk van de Iraanse autoriteiten heeft het Duitse bedrijf Knauf Gips KG zijn werknemers in Iran verboden om deel te nemen aan protesten tegen de regering in Teheran.
De onderneming zag zich daartoe gedwongen, nadat twee weken geleden een hoge functionaris van Knauf was opgepakt tijdens een demonstratie. Deze medewerker, zo kreeg Knauf te horen, zou alleen op vrije voeten komen als de onderneming zijn werknemers verdere deelname aan de protesten zou verbieden op straffe van ontslag op staande voet.
"Voortaan zal iedereen van ons bedrijf die wordt opgepakt tijdens demonstraties tegen de huidige regering, onmiddellijk worden ontslagen," aldus de brief die vorige week naar honderden werknemers blijkt te zijn verstuurd, en waarvan The Wall Street Journal nu een kopie in handen heeft gekregen.
De kwestie laat volgens de Amerikaanse krant zien dat Westerse bedrijven kwetsbaar zijn voor politieke druk. De Iraanse autoriteiten hebben het Westen er herhaaldelijk van beschuldigd de onrust in Iran aan te wakkeren en beschuldigen werknemers van Westerse bedrijven ervan een brugfunctie te vervullen tussen oppositieleiders en buitenlandse regeringen.
De gearresteerde Knauf-medewerker had de leiding over het bedrijf in Iran en beschikt over zowel een Iraans als een Duits paspoort. Hij is vier dagen na zijn arrestatie vrij gelaten.

Bron(nen):   The Wall Street Journal