“Hugo Boss was een nazi”

Acteur en komiek Russell Brand heeft tijdens de uitreiking van de GQ Awards in Londen  uitgehaald naar de sponsor van het evenement, het Duitse modehuis Hugo Boss.
Tijdens zijn toespraak - Brand ontving de 'Oracle of the Year'-award - wees hij erop dat de oprichter van het bedrijf in 1931 lid werd van de NSDAP, de partij van Hitler en dat Boss uniformen leverde aan diverse partijorganisaties zoals de Hitlerjeugd."Als je iets weet van de geschiedenis van de mode, dan weet je dat Hugo Boss de uniformen van de Nazis maakte. Ze zagen er daardoor fantastisch uit als ze op weg gingen om mensen te vermoorden vanwege hun godsdienst of geaardheid." In de jaren dat denationaalsocialisten in Duitsland aan de macht waren, ontwierp en vervaardigde het bedrijfsuniformen voor deSA, SS, Wehrmacht enHitler Jugend. Het klopte dus wel, wat Russell zei, maar hij werd door GQ toch meteen uit de jury van hun evenement gehaald. Want niet alles wat klopt mag je van sponsors zeggen

Bron(nen):   Daily Mail      

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Violacase

  Ik hoop dat de acteur niet in een Ford rijdt, want zijn landgenoot Henry Ford was een volbloed Nazi die hartelijke contacten onderhield met de Hitler-kliek.

  • kletsmajoor

   En dat hij niet naar z’n optreden is gevlogen in een helicopter van MBB (Messerschmitt – Bölkow – Blohm).

   (in antwoord op Violacase)
   • knier

    En thuis geen Bosch,AEG of Siemens wasmachine heeft en/of geen Bayer medicijnen slikt,geen Volkswagen of Mercedes rijdt etc,etc.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • zo maar iemand

     Krupp Stahl, ook zulke lekkere jongens. Nu ThyssenKrupp geworden trouwens.

     (in antwoord op knier)
     • Pietje_Precies

      De NS collaboreerde er ook vrolijk op los….wie verzorgde het transport, toen nog zonder vertragingen??

      (in antwoord op zo maar iemand)
  • tan

   Russell Brand is een brit.

   (in antwoord op Violacase)
 2. Anton van Haasteren

  Laten we hopen dat Hugo Boss geleerd heeft van het verleden, anders is het allemaal zinloos.

 3. Prikker

  http://www.youtube.com/watch?v=IhRXqHv3NMQ

  • herauthon

   tja, daar maakte iemand een dikke punt (ja) – of een mugge(n)beet (ja) –

   Want kun je nazaten, werkcollegae, kennissen, familie, buren (van toen) aanspreken op een tijds-moment – een keuze – een zakelijke beschouwing –
   Wat wist Hugo wel en niet – en waren zijn klanten mensen met een gevoel voor stijl ?

   Nou, ze kopieerden alles wat maar een magische lading had, tekens, gebruiken, rituelen, objecten. Ze gingen op archeologische expedities om hun artefacten en relikwieën uit te breiden.

   Hebben NAZI’s eigenlijk wel iets met cultuur – waardering voor het begrip en zijn breedbandigheid – ik denk van niet meer dan zeer smal beeldig (x).

   Want er was niets (x) – geen historische bron cultuur waaruit men kon putten –
   dan uit de cultuur van oude volkeren (waarvan men een relatie bedacht ) – Keltische symbolen, Arische (Aryan) symbolen, Runen… – alles wat ze macht gaf, entiteit verschafte, namen ze over – alles andere was ‘minderwaardig’ –
   maar de grootste kracht putte zij uit een basale behoefte van ieder mens – deel zijn van, werk, inkomen, sociale cohesie – niets nieuws – dat voor een groot deel door de 1e WO was beschadigd.

   Hoe beoordelen wij onszelf nu – met het aanstaande – onze ondersteuning – zakelijk of persoonlijk van bepaalde acties – zijn we zo kritisch ?

   Ik wil het niet relativeren zodat het waardenloos wordt – maar hoe beschouw je iets van het verleden – in een tijd van Vrijheid en Vrede (regionaal) – zonder de angst van vervolging en executie. Er is een drukverschil daarmee ook een oordeel en keuze verschil.

   zie ook: The wave

   (x) ik dump geheugen – graag uw commentaar.

   Waardenloos is correcter dan Pannenkoek
   er zijn namelijk meerdere waarden maar er is
   maar één pan.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    De nazi’s wisten de culturen van alle ‘overwonnen’ volkeren vrij aardig leeg te roven want er was een grote belangstelling voor, zoals ook blijkt uit het feit dat we tot de dag van vandaag nog bezig zijn kunstschatten terug naar de oorspronkelijke eigenaren in die landen te retourneren.

    Ik geloof best dat Hugo Boss een hardcore nazi was (al dan niet gedreven door geldelijk gewin), het was niet zo maar een ‘job’ om de uniform-stijl van de nazis te mogen designen, daar moet je aardig voor ingeburgerd zijn om die status te mogen vervullen, maar dat doet niet af dat dat verleden tijd is en het moet gezegd zijn, de uniformen van de nazis ontworpen door Hugo Boss hadden een hoge kwalitatieve stijl.

    Ik vind Russel Brand een top-komiek, maar hier was ie volgens mij gewoon een beetje aan ‘t zieken om een beetje media-aandacht te krijgen. Missie geslaagd. Hij veroorzaakt nou eenmaal graag een relletje, da’s deel van z’n charme en zijn stijl.

    (in antwoord op herauthon)
 4. kletsmajoor

  De mensen die t.t.v. de oorlog functies bekleedden waarvoor je iets zou kunnen verwijten, zijn op een handje vol na, allemaal dood. Maar bedrijven kunnen ouder worden dan mensen. Is dat misschien de reden dat mensen die hun anti-fascisme willen etaleren zich nu op dergelijke bedrijven gaan richten?

  Hoe zit dat juridisch eigenlijk. Hoe lang kun je een bedrijf met zo’n met verleden dat blijven nadragen als er al lang niemand weer werkt die daar ooit verantwoordelijk voor was? Ook als ze na de oorlog herstelbetalingen hebben gedaan.

 5. Karel Kritisch

  Net zoals de Telegraaf, ook zo’n naziheulkrant. Ik ga ze dat tot het einde van mijn dagen nadragen. Ik geniet daarvan overigens.

 6. Hobbykip

  Pas maar op straks lopen alle neo-nazi’s strak in een Hugo Boss pak rond. Dat moeten we niet willen….

 7. Really

  “Ze zagen er daardoor fantastisch uit als ze op weg gingen om mensen te vermoorden vanwege hun godsdienst of geaardheid.” hmmm…… Ik vraag me toch af wie in deze tijd de moslims vanwege hun godsdienst willen uitroeien(maar ze durven het nog niet hardop te zeggen)

 8. Violacase

  Het punt dat ik probeer te maken met mijn opmerking beneden is de volgende:

  Ik woon in Leiden. In 1573/74 tijdens de 80-jarige oorlog werd onze stad uitgehongerd door de Spanjaarden. Ik ken geen Leidenaar die om die reden niet op vakantie naar Spanje gaat.

  Leiden noemt zichzelf ‘stad van vluchtelingen’. Ik ken geen één nazaat van naar Leiden gevluchte Hugenoten die wegens hun vervolging rancune koestert tegen Frankrijk. Tijdens de zomervakantie was één op de vier kentekenplaten in de Vogezen geel van kleur.

  De geschiedenis van de mensheid is er een van oorlog, sadisme, vervolging, mensenhaat. Hoe lang blijven wonden vers, worden ze doorgegeven aan volgende generaties? De tweede en zelfs derde generatie joden lijdt nog steeds onder het verschrikkelijke leed dat ze is aangedaan tijdens en na WO2. Maar de vierde en vijfde?

  Littekens verdwijnen als ze maar oud genoeg worden. Door rancune te blijven koesteren leveren we geen bijdrage aan een vreedzamer wereld. Dat neemt niet weg dat de geschiedenis steeds geschreven moet blijven worden.

  Verse wonden vereisen zorgvuldige behandeling.
  Srebrenica is bijvoorbeeld zo’n verse wond. De Nederlandse overheid en Karremans dienen verantwoording af te leggen. Maar moet Nederland nog zijn excuses aanbieden voor de ‘politionele acties’ in ‘Ons Indïe’? Moeilijk. Waneer is een wond genezen?

  • Kees Cornelder

   Hier nog een leuk schuldvereffeningsvoorstel: alle Noord-, Noordwestelijke en West-Afrikaanse landen even aanslaan voor de ca 2 miljoenen Europeanen zie zij tussen 1600-1800 uit Europa roofden en tot slaven maakten.

   (in antwoord op Violacase)
   • Violacase

    Ik dacht niet dat ik een voorstel tot schuldvereffening deed. In tegendeel.
    De zogenaamde ‘Vrede van Versaille’ ter afsluiting van de eerste wereldoorlog wurgde Duitsland. Dat was koren op de molen voor het nationaal socialisme. Er zijn weinig historici die het met me oneens zullen zijn wanneer ik stel dat zonder de absurde herstelbetalingen en landonteigening waar Duitsland mee te maken kreeg Hitler nooit aan de macht zou zijn gekomen.

    (in antwoord op Kees Cornelder)
 9. herauthon

  De vraag is of Hugo Boss kleding maakte – en/of hij ook gelijkaardige ideeën had – die twee dingen zijn gekoppeld of ontkoppeld – Niet iedereen erft het gevoel van zijn ouders of familie – en de volgende generatie heeft dingen losgelaten en de vrijheid gehad en genoten te leren – gelukkig maar. Wat wel (mij) opvalt is dat er tien jaar nodig is (minimaal) om bepaalde scherpe zaken te kunnen bespreken – het kan best een ander getal zijn – maar tien jaar na dato – dat valt me op – tenminste voor bepaalde instanties – soms zijn we als toeschouwers er wat sneller bij – maar slechter geïnformeerd – daar kun je gif op nemen.

 10. Walter

  Moet ik nu mijn kleding kast opruimen. Incl. mijn schoenen. Hugo Boss + Dr Martins en veel met die Krokodil. Dit is meer dan 60 jaar terug, heb veel Joodse vrienden. Kom er ook jaarlijks.

Reacties niet toegestaan