"Poetin wil me vermoorden"

Mikhail Saakashvili - de president van Georgië - is ervan overtuigd dat zijn Russische collega Vladimir Poetin hem willen vermoorden. Volgens de Georgische president willen de Russen hun oude Sovjet-imperium herstellen en staat het knechten van Georgië hoog op de agenda.
"Poetin wil onze nek breken," zegt Saakashvili in een interview met The Times. "Hij moet zijn plechtige belofte vervullen om mij op te hangen aan bepaalde lichaamsdelen." Met die laatste zinsnede verwijst Saakashvili naar een uitspraak die Poetin vorig jaar heeft gedaan tijdens besprekingen met bemiddelaar  Nicolas Sarkozy - de Franse president - toen Poetin zei dat hij zijn Georgische rivaal 'aan zijn ballen' wilde ophangen.
Rusland en Georgië vochten een jaar geleden een oorlog uit over de Georgische deelrepublieken Abchazië en Noord-Ossetië - die nu beiden onder Russische controle staan. Dezer dagen is de spanning langs de grens weer opgelopen. "Poetin heeft alle reden om terug te komen en zijn karwei af te maken," aldus Saakashvili. Volgens hem wil Poetin ook Georgië onder controle krijgen, zodat hij de hele Kaukasus kan beheersen.
Nu de spanning oploopt aan de grens, heeft de Amerikaanse president getelefoneerd met zijn Russische collega Medvedev om aan te dringen op terughoudendheid.

Bron(nen):   The Times