Burkini verboden

In Frankrijk is opnieuw een rel ontstaan met als inzet: moslimvrouw bedekt haar hoofd/gezicht in het openbaar.
Ditmaal gaat het om ene Carole, een 35-jarige Franse vrouw die tot de islam is bekeerd. Ze wilde in haar burkini het zwembad ingaan in het plaatsje Emerainvlle (ten westen van Parijs), maar dat werd haar verboden door de badmeester. Motief: dit was geen gangbare badkleding. De vrouw is daarop naar de politie gegaan en deed een aanklacht wegens discriminatie. De politie weigerde de klacht in ontvangst te nemen. De badmeester zou slechts de geldende regels hebben uitgevoerd. Uitkomst: een nationale rel.
In Frankrijk – misschien hebt u het weleens aan den lijve ondervonden – gelden in zwembaden strenge regels. Zo is het voor mannen verboden in een short te water te gaan; slechts kleine, nauwsluitende zwembroeken zijn geoorloofd, dit om redenen van hygiëne.
Daarnaast speelt natuurlijk nog iets anders.
De Franse staat verzet zich tegen uitheemse kledij op religieuze grondslag. Sinds 2004 is het op scholen verboden om gezichtsbedekkende kleding te dragen. En recentelijk, in een debat om de niqaab te verbieden, sprak president Sarkozy zich al voor een dergelijk verbod uit.
Deze reserve past bijzonder goed in de Franse historie waar op scholen en elders strikt wordt nageleefd dat religie op veilige afstand blijft.
Toch werd weinig begripvol gereageerd op Franse restricties inzake kleding. Abu Musab Abdul Wadud, leider in Noord-Afrika van al-Qaeda, heeft al beloofd dat wraakacties  ‘om de eer van onze vrouwen en dochters’ niet zullen uitblijven.

Bron(nen):   The Times