Cheney onthult wrevel met Bush

Sinds zijn vertrek als vice-president heeft Dick Cheney een missie gemaakt van de bestrijding van de nieuwe machtshebbers in de Verenigde Staten, die hij beschouwt als links of zelfs extreem links. En nu staat de staatsman op het punt een tweede front te openen, tegen zijn voormalige partner in het Witte Huis, ex-president George Bush.
In zijn memoires, waar Cheney nu aan werkt, gaat de voormalige vice-president een boekje open doen over de samenwerking met Bush. Volgens Cheney heeft de ex-president in zijn tweede termijn last gekregen van slappe knieën. De teleurstelling komt naar voren in gesprekken die Cheney voert met diplomaten en andere oud-medewerkers over zijn memoires, en waarvan The Washington Post nu melding maakt.
Bush zou in zijn tweede termijn te veel zijn oren te veel hebben laten hangen naar zijn critici en zich steeds minder gelegen hebben gelaten aan de adviezen van Cheney. Bush en Cheney hebben nog steeds onderling contact, maar vrienden zijn ze nooit echt geworden.
De kritiek van Cheney doet pijn, omdat hij concessies aan de publieke opinie beschouwt als een blijk van morele zwakte. Tegen de wens van Cheney maakte Bush een einde aan de waterboarding van (vermeende) terroristen. De president sloot ook de geheime CIA-gevangenissen, stuurde aan op toestemming van het Congres om meer te gaan afluisteren en zocht diplomatieke toenadering tot Iran en Noord-Korea, terwijl Cheney die twee landen juist rijp vond voor zogenoemde 'regime-verandering'.
De onthullingen over de wrevel tussen Bush en Cheney beloven de belangrijkste attractie van het boek te worden. De agent van Cheney die de contractbesprekingen deed met potentiële uitgevers, heeft verkondigd dat de memoires 'tsjokvol' primeurs zullen zitten.

Bron(nen):   The Washington Post