Een geweer in ruil voor een stem

Bij de laatste verkiezingen in Iraks Koerdistan zijn door de regerende PUK-partij geweren uitgedeeld in ruil voor stemmen. De oppositie heeft hierover geklaagd en noemt dit 'stemmen kopen.' Nee, zegt de PUK, een geweer geven is een oude traditie in deze streek.
"Geweren zitten in ons bloed," zegt een Koerd tegen de Asia Times. "Als een kind kan kiezen waar hij mee gaat spelen, kiest hij eerder een geweer dan een bal."
Toen de verkiezingen op 25 juli uitliepen op een overwinning voor de zittende partij, gingen veel Koerden de straat op om van vreugde in het rond te schieten. Waarbij menig slachtoffer viel.
Toch zijn de 3 provincies die samen Iraks Koerdistan uitmaken relatief veilig, zeker vergeleken met de rest van het land. Al hebben nagenoeg alle mannen wapens op zak.
Wie geen wapen van zijn eigen politieke beweging krijgt, moet naar de zwarte markt waar het aanbod overvloedig is. Een Turks pistool kost 300 dollar, een 2e hands Kalashnikov gaat voor 200 dollar van de hand.
Handelaren verklaren dat in verkiezingstijd altijd sprake is van een stijgende verkoop; je weet immers nooit wie de baas wordt.
Officieel wil de (semi-autonome) regering van Koerdistan het particuliere wapenbezit aan banden leggen. De praktijk lijkt hier maar zelden op.

Bron(nen):   Asia Times