CDA wil hele overheid op de nullijn

CDA-leider Buma maakt vandaag duidelijk wat het kabinet moet doen om steun van het CDA te krijgen. En dat is heel wat: de hele overheid moet op de nullijn. 'Ik wil bij wet vastleggen dat als de overheidstekorten groter zijn dan 3 procent, de rijksoverheid er geen geld bij krijgt. Hou dat vol tot 2017 en het scheelt 6 miljard euro. Je kunt overwegen hetzelfde voor zorg en sociale zekerheid te doen. Zo ontstaat ruimte voor lastenverlichting.' Gevolg van zijn plan is dat alle salarissen in de overheidssector worden bevroren. Dat is in strijd met de akkoorden die het kabinet heeft gesloten, zowel met het sociaal akkoord als met het onderwijsakkoord. Toch maakt Buma er een hard punt van. Van hem mogen de lasten niet meer stijgen en moeten de bezuinigingen komen uit beperking van de overheidsuitgaven of uit het schrappen van dure plannen van het kabinet. Hij noemt als voorbeeld het fonds van 250 miljoen dat zou moeten dienen om export van Nederlandse bedrijven naar ontwikkelingslanden te stimuleren. Volgens Buma is het CDA het met 90 % van de kabinetsplannen eens en hoeft het kabinet maar 10 procent op te schuiven om de steun van het CDA te krijgen. "We zullen het kabinet steunen waar dat kan. Ik zit niet te wachten op verkiezingen. Als het kabinet onze kant op komt, komt Nederland verder."

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Schaf dat rampzalige energieaccoord af. Dat is veel duurder dan dat fonds voor export naar ontwikkelingslanden. Nu kan het nog. Dat onzalige plan kost vele miljarden aan subsidies en zal het een grote stijging van de energieprijzen veroorzaken en de leveringszekerheid van electriciteit komt op het spel te staan, net zoals in Denemarken, Groot-Brittannië en Duitsland is gebeurd.

  2. Jannie Ooms

    Verstandige taal, van Buma. Voor veel werknemers van vooral kleinere bedrijven geldt de nullijn al drie jaar. Waarom zouden de ambtenaren, verzekerd van een niet al te enerverend baantje, daar een uitzondering op vormen?

    Als Buma dit volhoudt, krijgt het CDA misschien -voor het eerst- mijn stem bij de volgende verkiezingen.

    Hoewel, als het CDA in het kabinet komt, zegt natuurlijk nog niet veel, gezien het feit dat politieke partijen hun beloften zonder gewetensbezwaren verkwanselen als ze een kansje maken om aan de macht te komen.

Reacties niet toegestaan