Gewiekste playboy-zoon van Gaddafi

Voor dictators is weinig zo geruststellend als de wetenschap dat ze hun heerschappij kunnen doorgeven aan hun familie, bij voorkeur hun kinderen. Het is al weer negen jaar geleden dat Bashar al-Assad in Syrië zijn vader Hafez opvolgde. Zoals bekend loopt de zoon van Kim Jong Il (Kim Jong Un) zich warm in Noord-Korea en hetzelfde geldt voor de zoon van Hosni Moebarak (Gamal) in Egypte.
En in Libië heeft Moammar Gaddafi ook al een uitstekende kandidaat, zijn 37-jarige zoon Saif. Die verwierf afgelopen week internationale bekendheid toen hij de Libische agent die was veroordeeld voor de Lockerbie-aanslag, in Schotland ging ophalen en een heldenwelkom bezorgde in Tripoli.
The Daily Beast wijdt een portret aan Saif, waaruit deze naar voren komt als een schavuit. Saif blijkt een ontwikkelde man die in Londen gestudeerd heeft en die vorig jaar tijdens een bezoek in de Verenigde Staten indruk maakte. "Het was niet het standaardverhaal," aldus een van de mensen die hem sprak. "Hij vertegenwoordigt een echte verandering."
Saif blijkt ook een playboy en een gewiekste prater, die de internationale politiek met veel cynisme beziet. "Het is een spel," zei hij ooit in een interview met de BBC. Libië had volgens hem weliswaar in een brief erkend dat het land verantwoordelijk was voor de bomaanslag op het Pan-Am-toestel dat in 1988 boven Lockerbie neerstortte, maar dat moest met een flinke korrel zout worden genomen. "Het wil niet zeggen dat we ook werkelijk verantwoordelijk zijn. Ik geef toe dat we met woorden hebben gespeeld, maar wat moesten we dan. Zonder deze brief waren we nooit verlost van de sancties."

Bron(nen):   The Daily Beast