Martelingen: de zwarte bladzijdes

Een rapport over de harde verhoormethodes die de Amerikanen hebben toegepast na de aanslagen van 11 september, heeft afgelopen week voor veel commotie gezorgd. De Amerikanen bleken onder meer schijnexecuties te hebben uitgevoerd. Ook was gedreigd met het vermoorden van de kinderen van gevangenen, of het verkrachten van hun familieleden.
Maar er was alle reden te veronderstellen dat het hier ging om klein bier, aangezien 36 van de 109 bladzijdes compleet zwart waren gemaakt. De vraag is natuurlijk wat er nog geheim gehouden moest worden, en de Amerikaase televisiezender ABC zegt nu het antwoord te hebben gevonden. Drie gevangenen zouden zijn omgekomen.
En de inspecteur-generaal die het rapport in 2004 samenstelde, zou ook hebben ontdekt dat het lot en de verblijfplaats van diverse verdachten onduidelijk was. "Een paar zijn zoek geraakt," aldus een hoge medewerker van een van de inlichtingendienst die het volledige rapport heeft gelezen.
Twee van de doden vielen in Irak, een derde gevangene kwam in Afghanistan om het leven. De dood van een vierde gevangene wordt wel vermeld in die delen van het rapport dat openbaar is gemaakt.

Bron(nen):   ABC News