Minister discrimineert

Het altijd alerte dagblad Trouw heeft opnieuw een schandaal opgediept. Vandaag valt te lezen hoe minister Van der Laan van Wonen, Integratie en Wijken – te werk gesteld om minderheden een goed bestaan te bezorgen – nota bene zelf discrimineert.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsman dat ‘sleutelfiguren uit de Roma-gemeenschap vaak een strafblad hebben.’ Voor de oudere lezers van Welingelichte Kringen: het betreft hier zigeuners.
Roma zijn woedend over een brief van minister Van der Laan aan de Kamer, de brief is volgens het Landelijk Platform Roma discriminatoir en stigmatiserend. "Die passage heeft ons geschokt. Dit is een schande”, zegt voorzitter Kostana Jovanovic van het Landelijk Platform Roma.
Gemeenten met een grotere Romagemeenschap, zoals Enschede, Nieuwegein, Utrecht, Den Bosch, Tilburg en Capelle aan den IJssel, melden extreem hoog schoolverzuim, illegaliteit, lage arbeidsparticipatie, uitkeringen en overlast.
Van der Laan heeft het ook over ’disproportioneel hoge criminaliteit’. Volgens schattingen van de politie in Nieuwegein heeft ruim driekwart van de volwassen Roma een strafblad (tegenover 15 procent van de overige Nieuwegeinse bevolkingsgroepen). Van de Romajongeren onder de 18 jaar heeft volgens die schatting een kwart een strafblad.
Voorzitter Jovanovic vindt die cijfers nattevingerwerk. "Want registratie van Roma is sinds de Tweede Wereldoorlog verboden. Deze brief is gebaseerd op middeleeuwse vooroordelen.”
De voorganger van minister Van der Laan, Ella Vogelaar, kreeg veel kritiek tijdens haar veel te korte ambtsperiode, maar kwam nimmer in opspraak wegens dergelijk woordgebruik.

Bron(nen):   Trouw