Koning kost ook volgend jaar 40 miljoen

Met de wisseling van de macht is het koningshuis niet duurder of goedkoper geworden. Omdat we en koningshuis willen hebben betalen we jaarlijks - dus ook in 2014 - rond de 40 miljoen euro. De zwaartepunt van di kosten zit niet allereerst bij de persoonlijke toelagen, maar bij de bijkomende kosten. De koning ontvangt in 2014 een uitkering van 817.000 euro. Beatrix kreeg als koningin een uitkering van 825.000 euro. Koningin Máxima heeft een inkomen van 324.000 euro. Prinses Beatrix ontvangt volgend jaar 462.000 euro. De drie leden van het Koninklijk Huis krijgen naast hun uitkering ook een onkostenvergoeding, waarvan ze bijvoorbeeld hun directe medewerkers moeten betalen. Willem-Alexander krijgt hiervoor 4.469.000 euro. Dat is 61.000 euro meer dan dit jaar. Voor 'functionele uitgaven' is bijna 26,8 miljoen euro bestemd, ruim twee ton minder dan dit jaar. Daaronder vallen onder meer de personeelskosten, het gebruik van het regeringsvliegtuig, het in stand houden van het rijtuigenpark en faciliteiten als verwarming en verlichting van de paleizen. De besparing wordt vooral gerealiseerd op de vliegreizen. Voor bepaalde leden van het Koninklijk Huis worden privévluchten vanaf 1 januari niet meer vergoed.

29 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. BeelaTeismar

  Hebben ze dan wel sollicitatieplicht?

  Nee, hartstikke leuk hoor deze folklore maar dit is echt buiten elke proportie. Maar ze leveren de Nederlandse economie ook heel veel op hoor, is het veel gehoorde tegenargument. Oké, graag de cijfers dan. Hij heeft net baantje geruild met Camiel Eurlings, bedoelen ze dat met veel opleveren voor Nederland?

  • Karel Kritisch

   Hoe zou je de cijfers willen zien? Alle resultaten van staatsbezoeken en de deals van de meereizende handelsmissies? Of wil je de saamhorigheid een bepaalde waarde geven? Tellen we de omzet van Koninginne/Koningsdag ook mee? De reclame inkomsten en alle oranje spullen van bedrijven die met oranje leuren? Hoeveel is de troost bij rampen waard voor de slachtoffers? Wat is een neutraal staatshoofd ubehaupt waard? Representie van ons land? Wat is de verbondenheid en geschiedenis ons waard? Onze nationale identiteit? Tja die 40 miljoen in fiatgeld van bedrukte papiertjes…het valt wel mee..

   (in antwoord op BeelaTeismar)
   • BeelaTeismar

    Al jouw aannames zou ik graag eens zwart op wit willen controleren, ja. Welke saamhorigheid? Troost bij rampen? Vertel. Welke verbondenheid? Erg ontroerend allemaal hoor, jouw geprojecteerde patriottisme maar waarom moet iedereen daar aan meebetalen? Privatiseer het koningshuis, ga jij met de collectebus huis aan huis, en dan eens zien hoeveel mensen nog koningsgezind zijn. Nationale identiteit? Een erg conservatief waanidee. Amerikanen denken dat Nederland de hoofdstad is van Amsterdam, dat elke inwoner hier stoned over straat loopt, dat we allemaal op klompen lopen, dat alle akkers vol zitten met tulpen en we ons graan malen met molens. Nou, daar zit je dan met je identiteit! O ja, wat dacht je van die miljoenen toeristen per jaar die hier komen voor een rondleiding over de wallen? Nationale trots? M’n reet!

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • marianne martens

     Mijn reet, je hebt grotendeels gelijk. Het Koninklijk Huis blijft een heikel punt. maar je kunt het toch mensen heden ten dage niet aanrekenen dat ze zo zijn geboren. Een menselijk wezen wat gelijk
     voor de ” leeuwen wordt geworpen” zonder dat ie beseft iemand bijzonders te zijn en later pas beseft dat hij/ zij alsmaar een ” appeltje” op zijn/haar hoofd heeft, om misschien wel afgeschoten te worden. Op het Baarns Lyceum zat ik als een gefrustreerde puber met vlechten en een druppelneus,( goed gekomen ) altijd aan de kant bij schoolfeesten. Bij Prinses Christina werden leuke jongens van het Incrementum ( dependance ) aangewezen om met haar te dansen. Tja,dat is het verschil. Misschien is het aardig/ zeer goed, als er eens een degelijk onderzoek wordt gedaan naar de onbenoembare opbrengsten van het Huis.tegen de uitkeringen.U heeft daar inderdaad gelijk in.

     (in antwoord op BeelaTeismar)
     • Karel Kritisch

      Tja, je snapt dat zo’n onderzoek erg moeilijk is. De kosten zijn makkelijk te berekenen. Invloed en representatie en andere waarden zijn lastiger werkelijk te meten.

      (in antwoord op marianne martens)
    • Karel Kritisch

     Dat mag: http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/28792/enquete-monarchie.html

     Uit de enquête blijkt dat mijn ‘aannames’ niet enkel mijn ‘geprojecteerde patriottisme’ zijn. Iedereen moet hier aan meebetalen omdat de meerderheid van de bevolking een koningshuis wil en steunt. Ik bedoel met nationale identiteit waar de Nederlandse bevolking in meerderheid zich mee identificeert en niet wat Amerikanen van ons denken. Als je iets van de geschiedenis weet dan weet je ook wat het koningshuis betekende in de tweede wereldoorlog, bij de watersnoodramp, bijlmerramp, vuurwerkramp etc. Mensen voelden zich gesteund, en het bracht saamhorigheid. Sla een geschiedenisboekje open BeelaTeismar in plaats bij mij met je onnozele argumenten aan te komen. Je hebt ongelijk, controleer het maar even.

     (in antwoord op BeelaTeismar)
     • BeelaTeismar

      Karel, het gaat mij niet om ‘gelijk hebben’ of ‘ongelijk hebben’.

      Die enquête is gehouden onder 1033 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Hoe ze aan deze personen zijn gekomen staat er verder niet bij, ik kan me voorstellen dat je zo ook 1033 mensen kunt optrommelen die het koningshuis resoluut zullen af wijzen.

      Een waardeloos onderzoekje wat mij betreft.

      Handelsovereenkomsten ontstaan niet omdat prins Willem toevallig aanwezig is, dat ligt enkel aan de wel dan niet gunstige handelsvoorwaarden.

      Ik ben ook helemaal niet tegen de monarchie, van mij mogen ze! Hij zal heus zo nu en dan internationaal wel eens iets voor elkaar krijgen, nou prima, grote jongen! Maar laat je dan sponsoren, dat moet lukken gezien de vele monarchieliefhebbers, en niet graaien in de kist met belastinggeld.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Nou er zijn talloze onderzoeken die de algemene populariteit van het koninkrijk aantonen. Niet enkel dit onderzoekje. Het is trouwens algemeen bekend. De kranten staan er vol van elk jaar.

      Een staatshoofd wordt betaald van belastinggeld. Het is niet een stichting of dergelijks. Het ene land heeft een politiek gekleurde president, en wij hebben een koning die boven de partijen staat. Zolang de meerderheid van het land het koningshuis een warm hart toedraagt zal Nederland een koninkrijk blijven. Wil de meerderheid een republiek dan komt die er. Ons koninkrijk bestaat bij de gratie van het volk. Dat graaien valt overigens wel mee. Zo duur is het allemaal niet.

      Het koningshuis kan bij handelsovereenkomsten meer deuren openen dan dat jij denk. Handelsovereenkomsten zijn niet alleen een kwestie van gunstige handelsvoorwaarden maar zeker ook een kwestie van ‘gunnen’. Deze gunfactor wordt vaak onderschat.

      (in antwoord op BeelaTeismar)
   • Har Davids

    De neutraliteit van deze familie is gebaseerd op hun uitzonderingspositie: als er echte problemen zijn, zijn zij ver weg. Ik kan mij niet voorstellen dat het buitenland zaken wil doen omdat wij toevallig een koning langs sturen, het zal toch meer gaan om de prijs/kwaliteit van de aangeboden goederen en diensten. En de omzet van Koninginnedag is niet iets waarmee een recessie bestreden kan worden, dat bier wordt anders op een andere dag wel weggedronken.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Staatsbezoeken kunnen leiden tot nieuwe handelsverdragen. Met echte problemen zijn zij ver weg? Zoals wanneer? Koninginnedag is niet de oplossing voor de crisis dat weet elke onnozele. Joh.

     (in antwoord op Har Davids)
 2. Peter

  Wie wil er een konings-inrichting ? Met 817000 euro per jaar als uitkerinkje vind ik het wel de spuigaten uitlopen. Het is in dit land nog altijd zo dat de meerderheid de lasten krijgt voor de lusten van de minderheid. En dan heb ik het niet over modaal. Want dat is al minder dan het minimum geworden.

 3. marianne martens

  Ach, wat is 40 miljoen ( een fooitje ) in vergelijk met die gevechtsvliegtuigen, de dure Italiaanse ( helemaal geen foute bevolkingsgroepen ) treinen waar niemand in hoeft te reizen, omdat ze stil staan, Hoeveel miljard euro was dat ook al weer van die -tuigjes en die treintjes? Laat het Koninklijk Huis met rust, doen meer dan politici, ze hebben een traditie/ verleden en staan ” straight” voor het bedrijfsleven en ook voor de hulpbehoevende individuen/ groepen.Beatrix heeft steeds uit bepaalde richtingsgroepen ” bagger” over zich heen gekregen. Ze houdt van kunst, muziek, literatuur, heeft gevoel voor humor en is buitengemeen geschoffeerd door dezelfde politici die er geen” snars” van begrijpen, te oud, te jong, te (on ) ervaren. Ach, een beetje onder de middelmaat.

 4. Glorix

  Toen Nederland op zijn best was, was het een republiek. De eerst koning van oranje werd aan land gezet door een Engels oorlogsschip. Het hele koningshuis is ons opgedrongen door buitenlandse mogendheden. De Franse bezetter onder Napoleon heeft ons ook meteen maar even de Franse vlag opgedrongen, het trotse oranje blanje bleu werd het Franse rood wit blauw… Tot op de dag van vandaag…

  • marianne martens

   Mevrouw, Mijnheer Glorix, Het klopt wat de Geschiedenis betreft, l”e”gt de hele wereld zo niet in elkaar, zie 1e + 2e Wereldoorlog, daarna over de verdeling der Staten. ( is geen rekening gehouden met het gewone volk ). Na de 1e Wereldoorlog was Duitsland met alle andere problemen ( geen grondstoffen o.a. ) zo beledigd en vernederd door de verdeling der Natie, dat de wrok en walging zich hebben dooraderd in diezelfde samenleving tot de 2e Wereldoorlog.
   Overigens ben niet voor het Instituut Koningshuizen in Nederland of elders. De werkelijkheid laat zien ? dat Europa verweven is met Belangengroepen, Koningshuizen,de Geestelijken en het Staats/Gewelds- Complex en daar moeten we het gewoon mee doen, zeker in Nederland waar niemand behalve op de sociale media in staat is om echt iets beeldend/ nieuws te doen.

   (in antwoord op Glorix)
  • Karel Kritisch

   Tijdens de Republiek waren de Oranjes stadhouders. Sterker nog Oranjes hadden een zeer belangrijke taak bij het ontstaan van de Republiek. Daarvoor hadden we de koning van Hispanje.. dat was niks.

   (in antwoord op Glorix)
 5. disqus_IstUnD9gGw

  W.A., zijn vrouw en moeder hebben blijkbaar nooit gehoord van de Balkenende-norm, of zijn het toch ordinaire graaiers?

  • marianne martens

   De Balkenende ( gereformeerd tong-zoenend op een foto in een cluppie )-norm geldt niet voor het Koninklijk Huis, omdat ie behalve zijn vrouw geen ander personeel heeft. Om het bedrijfsleven en andere groepen te representeren heeft het Huis hooggekwalificeerd personeel nodig om nog enigszins als Nederland fatsoenlijk over te komen.Ze zijn allemaal hoogopgeleid om de wetten van het diplomatiek verkeer te begrijpen en vooral Nederland te representeren. Ze zijn gewoon een niet in euro’s uit te drukken meerwaarde voor mogelijk bijzonder kapitaal, dat lijkt me en krachtige waarde voor dit land.

   (in antwoord op disqus_IstUnD9gGw)
   • disqus_IstUnD9gGw

    Geen personeel? Marianne, heb jij nooit gehoord van het Hoog college van Staat ‘Kabinet van de Koning’?

    (in antwoord op marianne martens)
 6. DiscuJohn

  Wat een afgunstige reacties allemaal. Soms is het zo dat bepaalde zaken in het leven (de geschiedenis) zo lopen als ze lopen. Ik ben van mening dat het koningshuis veel toevoegt aan de Nederlandse ‘geschiedenis’ op het moment. Als dat in geld uit te drukken zou zijn, zou het vast meer zijn dan die 40 miljoen. Het probleem is dat een aantal zaken (verbondenheid, trots, gedeelde identiteit, etc, etc) niet in geld uit te drukken is. Dat maakt iedere discussie lastig.

 7. grasspriet

  ‘Omdat we en koningshuis willen….’
  Pardon?

  • DiscuJohn

   Ag ja, het begind te wennen, die foudjes… 😉

   (in antwoord op grasspriet)
   • grasspriet

    Lol – dat went nooit maar afgezien daarvan het ging me om ‘dat we een koningshuis willen’… WILLEN???
    Niemand heeft mij ooit iets gevraagd. Jou? Iemand anders mss?

    (in antwoord op DiscuJohn)
    • catchit64

     Ze bellen me bijna wekelijks met de vraag of ze mogen blijven. Bellen ze jou nooit? Vreemd… ik stuur ze volgende keer door.

     (in antwoord op grasspriet)
     • grasspriet

      Serieus?
      Ja graag doorsturen zeg. Ik heb ze één en ander te vertellen.
      Tnx.

      (in antwoord op catchit64)
    • DiscuJohn

     Herstel: slordigheidjes… 😉

     (in antwoord op grasspriet)
 8. Karel Kritisch

  Hij brengt gelukkig heel wat meer op..

 9. Captain Caveman

  Beter is om de monarchie weer in ere te herstellen en het hele kabinet, 1e- en 2e kamer naar huis te sturen. Levert per saldo veel meer op.
  :P:P

 10. Har Davids

  Wie is ‘we’ in dit artikel; niemand van de Nederlandse bevolking is ooit gevraagd geïnteresseerd te zijn in het financieel steunen van één familie die alles toegeschoven krijgt: baantjes, zeer aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, een eigen belastingparadijs en, zeker niet te vergeten, vrijwaring van vervolging in strafrechtelijke zaken. In civiele procedures hoeven zij zich ook niet druk te maken, het familieportret in de rechtzaal zegt genoeg.

 11. Bataaf

  Een uitkering zonder sollicitatieplicht ?

Reacties niet toegestaan