Berlusconi mocht niet naar de heilige mis

Silvio Berlusconi’s relatie met de katholieke kerk is op een dieptepunt gekomen, nu hij gisteren  door de hoogste kardinaal werd gedwongen afwezig te zijn bij een Mis, die bedoeld was om te tonen hoeveel berouw hij heeft van zijn zonden.
Gisteren was bedoeld als de dag van het grote tegenoffensief. Dat bestond uit twee elementen. Enerzijds lanceerde de Italiaanse minister-president een juridische actie tegen kranten die hebben geschreven over zijn buitenechtelijke escapades. La Repubblica (te vergelijken met de Nederlandse NRC Handelsblad) is gedagvaard en Berlusconi overweegt ook El Pais en andere buitenlandse media te gaan vervolgen. Dat was de ene poot van zijn offensief.
De andere was het bijwonen de Celestine Pardon, een mis in L’Aquila. Sinds 700 jaar is dat een plaats voor zondaars om hun nieuwe leven te starten. Na de dienst zou de premier dineren met Kardinaal Tarcisio Bertone, de tweede man van het Vaticaan. Maar het Vaticaan blies ter elfder ure dat etentje af, en Berlusconi verscheen ook niet bij de Celestine Pardon.
De relaties tussen Berlusconi en het Vaticaan hebben door de affaires zeer te lijden gehad. En kennelijk wil het Vaticaan de afstand met de premier nog verder vergroten.
The Times somt in het bericht over Berlusconi nog eens netjes op met wat voor dames Berlusconi de laatse maanden in verband is gebracht. Maar sluit het bericht af met de zin dat de Italiaanse premier alles ontkent. Dat kan bij een rechtszaak immers net het verschil maken.

Bron(nen):   The Times