Zuid-Afrikaan krijgt asiel, want hij is blank

Een blanke Zuid-Afrikaanse man heeft in Canada de vluchtelingenstatus gekregen omdat hij in eigen land zijn leven als blanke niet zeker zou zijn.
De 31-jarige Brandon Huntley uit Kaapstad heeft verteld dat hij zeven keer is aangevallen door zwarte landgenoten, die hem 'een blanke hond' en een 'kolonist' noemden. De rechter die Huntley de vluchtelingenstatus toekende, meent dat Huntley terecht vreest voor vervolging door 'Afrikaanse Zuid-Afrikanen'.
De Zuid-Afrikaanse regering en het ANC hebben verontwaardigd gereageerd op de beslissing van de Canadese rechter. Die zou het racisme alleen maar aanwakkeren.
Zuid-Afrika is een van de meest gewelddadige landen ter wereld, met een gemiddelde van 52 moorden per dag. Dat geweld komt volgens het ANC echter niet voort uit rassentegenstellingen. The Times tekent daarbij aan dat zwarten inderdaad in verhouding even vaak slachtoffer zijn van geweld als blanken. Aan de andere kant: de autoriteiten tonen meestal weinig mededogen met blanke slachtoffers, die regelmatig worden weggezet als 'blanke huilebalken'.

Bron(nen):   The Times