Wat er goed gaat in Afghanistan

De zorgen over de voortgang van de internationale missie in Afghanistan zijn terecht, maar de critici van de oorlog geven de nieuwe strategie van president Obama geen kans en sluiten hun ogen voor de positieve berichten die uit het land komen. Onnodig defaitisme ligt op de loer, schrijven twee Afghanistan-experts in The Wall Street Journal.
Michael O'Hanlon en Bruce Riedel noemen eerst een aantal hoopvolle resultaten uit opiniepeilingen. Zo geven ze aan dat het Afghaanse volk hoopt dat de missie slaagt; slechts 6% van de Afghanen wil terug naar het Talibantijdperk. En 60% van de bevolking steunt de nieuwe strategie van Obama en evenzoveel Afghanen zijn ondanks de problemen in het land optimistisch gestemd over hun toekomst.
Positieve ontwikkelingen zijn er ook binnen het Afghaanse leger. Hoewel het met 90.000 soldaten nog te klein is en de komende jaren fors uitgebreid moet worden, presteert het goed in gevechten en werkt het uitstekend samen met de NAVO. Ook de Afghaanse politie doet het volgens de twee Afghanistan-experts steeds beter. De auteurs waren ooggetuigen van het professionele optreden van de politie op de verkiezingsdag.
O'Hanlon en Riedel wijzen tot slot op de sterk verbeterde kwaliteit van leven in Afghanistan. De economie blijft snel groeien, meer Afghanen dan ooit hebben de beschikking over gezondheidszorg en miljoenen kinderen gaan naar school. Het verklaart volgens de auteurs het optimisme van de meeste Afghanen, ondanks de verslechterende veiligheidssituatie.
Nu ook de presidentsverkiezingen vrij succesvol zijn verlopen, moet de nieuwe strategie van de regering-Obama 12 tot 18 maanden de tijd krijgen, stellen de experts. Laten we geduld betrachten en ondertussen niet vergeten dat er in Afghanistan ook dingen goed gaan.

Bron(nen):   The Wall Street Journal      

15 Reacties Doe mee met de discussie →