Cheney kandidaat in 2012?

Als Amerika de komende jaren weer getroffen wordt door een terreurdaad, is Dick Cheney de ideale kandidaat voor de Republikeinen in 2012. Dat schreef columnist James Taranto gisteren in The Wall Street Journal. Het stukje leidde vooral tot hoon en ongeloof, maar wat blijkt nu? Veel belangrijke personen binnen het Republikeinse circuit vinden het voorstel van Taranto zo gek nog niet. In The Huffington Post komen ze aan het woord.
Zo zegt GOP-beleidsmedewerker John McLaughlin dat Cheney op het gebied van terreurbestrijding standpunten verkondigt die de meerderheid van de Amerikaanse bevolking deelt (zoals pro-waterboarding, tegen vervolgen CIA-medewerkers) en die staan lijnrecht tegenover het huidige beleid van president Obama. Op het gebied van nationale veiligheid heeft Cheney dus een reputatie gevestigd, aldus McLaughlin.
Uit opiniepeilingen onder Republikeinen blijkt bovendien dat momenteel 66% van de GOP'ers positief is over Dick Cheney. Volgens Craig Shirley, een voormalig GOP-strategist, kleeft aan Cheney het imago van vechtjas en is hij één van de weinige Republikeinen bijna heel conservatief Amerika kan aanspreken. Ook David Frum, een bekende oud-adviseur van president Bush, noemt het idee van Cheney's kandidatuur 'niet absurd'.
The Huffington Post merkt op dat er natuurlijk meer tegen dan voor een kandidatuur voor Cheney pleit, omdat Obama de verkiezingen won dankzij zijn belofte van verandering ten opzichte van de regering-Bush. Maar als Afghanistan Obama's Vietnam wordt, de zorghervormingen mislukken en de staatsschuld de pan uitrijst, is er misschien toch een klein kansje voor de voormalig vice-president.
Voor de Cheney-haters: MSNBC-presentator Keith Olbermann heeft alvast een campagnefilmpje voor Cheney gemaakt.

Bron(nen):   The Huffington Post  The Wall Street Journal  MSNBC Video