Günter Grass on tour voor de SPD

Heel soms heb je geëngageerde kunstenaars. Dat zijn bijvoorbeeld schrijvers die zich verbinden aan 1 politieke partij en daar dan reclame voor maken.
Erg vaak komt zoiets niet voor en dat is helemaal niet erg: kunstenaars hebben zelden iets zinnigs te zeggen en voor je het weet, gaan ze zelfs de politiek in en dat levert steevast ellende op. Onwillekeurig gaan onze gedachten hierbij uit naar de de bekende dichter Radovan Karadzic, voormalig leider van de Republiek Servië, die nu voor het Haagse Joegoslavië-tribunaal terecht staat op verdenking van oorlogsmisdaden.
Van een iets vreedzwamer kaliber is de voormalige SS'er en Nobelprijswinnaar Günter Grass die al sinds de dagen van Willy Brandt voor de Duitse SPD op pad gaat; hij reisde in het verleden met een oude VW-bus door de Bondsrepubliek om mensen op te roepen toch vooral op de socialisten te stemmen. 
Grass (Danzig, 1927) is niet meer de jongste, maar toch gaat hij ook nu weer op pad, want in Duitsand is het immers verkiezingstijd. Weekblad Die Zeit volgde de beroemde schrijver op toernee, maar eerlijk is eerlijk, de journalisten uit Hamburg raakten niet diep onder de indruk.
Lang geleden - toen de Bondsrepubliek nog jong was - was een stem als die van Grass een welkome afwisselingen in de publieke leegte. Maar tegenwoordig, nu iedereen een mening over alles heeft, kan Duitsland het prima stellen zonder de niet bijster opzienbarende opvattingen van Günter Grass. De tijd, zo luidt het strenge oordeel, heeft zijn politieke retoriek achterhaald.

Bron(nen):   Die Zeit