Bij de Bundeskanzler over de vloer

Twee jaar geleden waren we getuige van een toespraak die Angela Merkel in Hannover hield in een jaarbeurs-achtig gebouw en dat was... indrukwekkend.
Niet eens zozeer de toespraak, wel de entourage.
Alvorens de Bondskanselier arriveerde kwam er een enorme politiemacht aangemarcheerd die een heel stadsdeel afzette. Helicopters hielden de zaak uit de lucht in de gaten, pantserwagens stonden om de hoek. De boodschap was duidelijk: HIER KOMT DADELIJK EEN HELE BELANGRIJKE GAST EN DAT GAAN WE U NU ALVAST INPRENTEN.
Je kunt je nauwelijks voorstellen dat bij een bezoek van Barack Obama aan Europa nóg meer veiligheidsmensen op de been zijn. En anderzijds moet je heel even denken aan het moment dat de Nederlandse premier ergens op werkbezoek arriveert: 2 autootjes en in het beste geval nog 2 motoragenten als escorte.
Van een soortgelijke drang tot imponeren is sprake bij het Kanzleramt - het nieuwe onderkomen van de premier sinds de Duitse regering verhuisde van Bonn naar Berlijn.
Oei, oei, oei wat is het lelijk. Maar wat is het ook groot. En imposant. Opnieuw is de boodschap: hier woont en werkt een zeer belangrijk persoon.
Der Spiegel toont nu een interactieve kaart die ons rondleidt door het immense woon- en werkpaleis van Angela Merkel. En of u het nou mooi vindt of niet - daar gaat het dus in de grond van de zaak niet om.

Bron(nen):   Der Spiegel